Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Dvacet let oslaví liberecká Krajská vědecká knihovna skromně. Kvůli covidu

05. 03. 2021

Dvacet let od doby, kdy uvítala první čtenáře, slaví stavba Krajské vědecké knihovny v Liberci. Stalo se tak 8. března 2001. Za uplynulé dvacetiletí prošla liberecká knihovna řadou proměn, které nyní veřejnosti představí formou výstavy. Kvůli aktuální koronavirové pandemii se oslava uskuteční v komorní podobě.

Výstavu bychom rádi zahájili 8. března v 17 hodin krátkou vernisáží za přítomnosti zástupců Libereckého kraje a statutárního města Liberce. Současná epidemická situace nám dovolí pouze online přenos ze zahájení a poté virtuální vystavení panelů,“ dodala ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Jádro expozice tvoří deset panelů, které pracovníci knihovny vytvořili už k desátému výročí. Mapují zahájení a průběh stavby, otevření knihovny a její činnost v prvních letech. „Výstavu pravidelně doplňujeme o další panely, k původním deseti  tak přibyla témata, jakými jsou například péče o knihovny v regionu, nová média, knihovna bez bariér, zahraniční spolupráce a další,“ přiblížila Konvalinková.

Budova knihovny nese podtitul Stavba smíření. Architektonickou soutěž na stavbu knihovny vyhrál návrh Radima Kousala z architektonické kanceláře SIAL Liberec. Slavnostní symbolické položení základního kamene Stavby smíření se na místě Němci vypálené synagogy v Liberci uskutečnilo 16. prosince 1997.

Duchovní matkou knihovny v jejím zcela nadčasovém pojetí je bývalá ředitelka Věra Vohlídalová. Dáma, která měla jasnou vizi, která nebyla v té době rozhodně obvyklá. Šla za ní a dosáhla stavby knihovny, která i dnes vypadá, jako by byla otevřená před pár týdny. Stejně tak drží krok s dobou i knihovníci, kteří v ní pracují,“ prohlásila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Slavnostnímu otevření knihovny v březnu 2001 předcházelo tříměsíčním stěhování knihovního fondu, rukama knihovníků prošel zhruba 1 milion knih. Na jejím financování se podílely české i zahraniční instituce – Česká republika, Evropská unie, vláda Spolkové republiky Německo, Česko-německý fond budoucnosti, švýcarský kanton St. Gallen a jiní.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324