Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dvacet let spolu v Evropě. Slavnosti přilákaly  na Trojmezí osm tisíc lidí

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 04. 2024 11:57

Sdílet článek

Společné členství v Evropské unii si připomněl Liberecký kraj spolu s polskými a německými sousedy velkým festivalem Europafest alias Slavnosti Trojzemí. Stejně jako před dvaceti lety se na Trojmezí, místě, kde se schází území tří států, slavilo.

V poledne slavnostně zahájili tuto slavnost starostové svazku měst Malý trojúhelník Zittau, Bogatynia a Hrádek nad Nisou – Thomas Zenker, Wojciech Dobrołowicz a Josef Horinka. Účastníky pozdravili mezi jinými také bývalý český premiér Vladimír Špidla, hejtman Martin Půta či saský ministerský prezident Michael Kretschmer, nechyběli ani polský velvyslanec Mateusz Gniazdowski, starosta Zhořelce Artur Bieliński a krajský radní Jiří Ulvr.

„Prvního května 2004 jsem zde stál na pódiu společně s tehdejšími premiéry Vladimírem Špidlou, Leszkem Millerem a Gerhardem Schröderem a věřil jsem, že se za deset, maximálně dvacet let, podaří vyřešit většinu problémů a potíží, které každodenní život v pohraničí přináší. A je pravda, že se nám za tu dobu povedlo realizovat spoustu společných projektů, které pomáhají lidem na všech třech stranách hranice. Příkladem je řeka Nisa, jejíž kvalita vody se za více než dvacet let změnila výrazně k lepšímu, nebo nová silnice, která přes polské území spojuje Liberec a německou dálnici B178. Zároveň spolupracujeme v oblastech, kde jsme si to před dvaceti lety my sami ani často neuměli představit. Ale asi nejlepší zprávou o našich otevřených hranicích je běžné cestování a každodenní turistika, a to i ta nákupní, kdy je dobře vidět, jak lidé přestali úplně hranice vnímat,“ prohlásil hejtman Martin Půta.

Představitelé regionů z Trojzemí posléze podepsali petici za zlepšení vlakového spojení z Hrádku do Žitavy přes polské území, kde je trať v dezolátním stavu. „Veškerá dosavadní jednání směřující ke zlepšení dlouhodobě tristního stavu nevedla k nápravě. Úsek železnice na polském území, který je dlouhý jen 2,7 kilometru, se nachází v tak špatném stavu, že vlaky jím mohou projíždět maximální rychlostí jen 40 km/h, což omezuje návaznost v přestupních uzlech Liberec a Žitava, přičemž se jedná o jedno z nejvytíženějších železničních spojení, kde denně projede cca 850 cestujících. Bohužel, kvůli absenci zastávky tento spoj nemohou využívat cestující na polské straně hranice. Abychom zabránili dopravnímu vyloučení polských obyvatel regionu Trojzemí, navrhujeme také zřízení železniční zastávky v Porajówě. Dvacet let od vstupu do Evropské unie považujeme ten stav už za neudržitelný,“ píší předkladatelé petice – Josef Horinka, starosta Hrádku nad Nisou, Thomas Zenker, primátor Žitavy a Wojciech Dobrołowicz, starosta města a gminy Bogatyně.

Vedle programu na podiu, který tvořila vystoupení umělců ze všech tří zemí, mohi návštěvníci festivalu během dne diskutovat o svých otázkách týkajících se Evropy přímo s politiky. V řadě stánků se jim dostalo informací o evropských tématech, přeshraniční spolupráci a zejména o nadcházejících volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční 9. června. Nechyběly ani regionální kulinářské speciality a večer, jako již tradičně, vzplály ohně na všech třech stranách Trojzemí. Celkem si ve slunném dni našlo na bod Trojmezí cestu osm tisíc návštěvníků.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky