Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dvě nové výstavy i skleněná plastika v muzejním parku

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 11. 2020 08:18
  • Rozvoj

Sdílet článek

I přes nucené uzavření připravilo Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou na závěr letošního roku zajímavé projekty. Do svého třetího dějství vstupuje projekt Mezinárodní trienále skla a bižuterie JABLONEC 2020, který zahájí dvě nové výstavy, vyhlásí oceněné kolekce z letní přehlídky současného designu a v muzejním parku odhalí unikátní skleněnou plastiku výtvarníka Mariana Karla.

Dvě nové výstavy ukončí projekt Mezinárodního trienále skla a bižuterie Jablonec 2020. „Ta větší z nich se jmenuje DESIGNOVÁ 10⁰ a mapuje deset let systematického muzejního sbírání současného českého i zahraničního užitkového skla, bižuterie a šperku. Je symbolickým poděkováním všem těm, kteří muzeu za toto období své výrobky darovali nebo za symbolickou cenu přenechali. Jen díky nim dnes spravujeme nejkomplexnější kolekci designu skla a bižuterie v České republice“, řekl hlavní kurátor muzea Petr Nový. Druhá z výstav nazvaná REFLEXE představí v muzejním krystalu deset zajímavých sklářských umělců tří generací z různých koutů světa tvořících v České republice. Zastoupeni jsou tvůrci z Evropy, Asie a Severní Ameriky.

Vernisáže obou výstav měly proběhnout 19. listopadu, současně s vyhlášením kolekcí oceněných z letní výstavy TRENDY.DESIGN.PRODUKCE. „Mezi kolekce zúčastněných 80 firem a studií z 8 zemí bylo rozděleno 18 medailí, z nichž část udělila mezinárodní komise a druhou partneři akce a veřejnost, která mohla po celou dobu výstavy hlasovat přímo v sálech,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková. Vzhledem k pandemické situaci si výstavy i přehled oceněných zatím lze prohlédnout virtuálně, na webu i sociálních sítích jabloneckého muzea.

Výjimečnou událostí bude taktéž 19. listopadu odhalení unikátní skleněné plastiky světoznámého výtvarníka Mariana Karla. Byla vytvořena „na míru“ do muzejního parku, tak, aby aktivně komunikovala s muzejní přístavbou. „Vážím si toho, že mě muzeum s nevšední nabídkou oslovilo. V Jablonci jsem jako student strávil čtyři krásné roky a tuto výzvu jsem i proto velice rád přijal,“ řekl autor.

Virtuální prohlídky výstav: https://www.msb-jablonec/virtualni-muzeum/

TZ a kontakt:

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou

www.msb-jablonec.cz; https://www.facebook.com/msbjablonec

Ing. Milada Valečková, tel. 778 527 121, e-mail: milada.valeckova@msb-jablonec.cz

PhDr. Petr Nový, tel. 778 527 122, e-mail: petr.novy@msb-jablonec.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky