Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dvě stě korun pro členy volební komise. Obce a Liberecký kraj volají po navýšení

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 01. 2018 00:00

Sdílet článek

Druhé kolo prezidentských nebo senátních voleb s sebou nese stejné časové a organizační nároky na členy volební komise. Odměna dvě stě korun hrubého za minimálně 17 odpracovaných hodin tomu ale ani zdaleka neodpovídá. Jana Mlejnecká, starostka obce Chotyně, v Libereckém kraji již několik let navrhuje odpovědným ministerstvům změnu. Kraj, krajské Sdružení místních samospráv i Sdružení obcí Libereckého kraje tento návrh jednoznačně podporují.

„Zatímco za první kolo voleb náleží členovi okrskové volební komise odměna ve výši 1.300 Kč, zapisovateli 2.000 Kč a předsedovi 2.100 Kč, za druhé kolo voleb jsou to jenom dvě stovky,“ uvádí starostka Jana Mlejnecká. „Snažím se dlouhodobě tento způsob odměňování změnit, ale z ministerstev dostávám místo návrhů na řešení jen samé výmluvy,“ dodává Mlejnecká.

Výši odměny stanovuje Ministerstvo vnitra vyhláškou ve shodě s Ministerstvem práce a sociálních věci a s Ministerstvem financí. „Tato ministerstva by se měla domluvit a konečně zvolit společný postup ve změně odměňování dvoukolových voleb. Je absurdní, jak nízkou částku za práci ve druhém kole voleb ti lidé v komisích dostanou, a to nyní navíc ministerstvo požaduje vysokoškolské vzdělání,“ řekl hejtman Martin Půta. Nesouhlas s tím, aby členy volebních komisí byli pouze vysokoškolsky vzdělané osoby, jak požaduje Ministerstvo vnitra, vyjadřuje také starostka Mlejnecká: „Pro tu práci není důležitý titul, ale zkušenost.“

Nízkou odměnu ve druhém kole voleb řeší v Chotyni tak, že z rozpočtu obce jsou členům okrskové volební komise vyplaceny stejné částky, jako za první kolo voleb, tj. 1.300 Kč, zapisovateli 2.000 Kč a předsedovi 2.100 Kč.

„Byla bych ráda, kdyby lidé za svou práci dostávali odměnu, nikoli almužnu, proto jim obec peníze doplácí,“ sdělila starostka Jana Mlejnecká.

Hejtman Martin Půta dnes v této věci odeslal dopis ministru vnitra Lubomíru Metnarovi. Požaduje po něm, aby se danému problému prioritně věnoval a upravil výši odměn členům okrskových volebních komisí tak, aby byla přiměřená odpovědnosti těchto členů za řádný průběh voleb.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky