Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dvořákův festival 2009 – klasicky i trochu jinak…

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 06. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8204|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Dvořákův festival, který se zrodil v Turnově a Sychrově, je nyní nejrozsáhlejším středoevropským festivalem spojeným s hudbou tohoto velikána. Centrální osou je oblast Českého ráje lemovaná městy Turnov – Jičín - Mladá Boleslav. Jeho organizaci zajišťuje společnost České doteky hudby a v letošním 54. ročníku bude uveden v 19 partnerských městech (Turnov, Jičín, Sychrov, Mladá Boleslav, Hradec Králové, Liberec, Jablonec nad Nisou, Dvůr Králové, Mnichovo Hradiště, Nová Paka, Lomnice nad Popelkou, Železný Brod, Opočno, Trutnov, Teplice nad Metují, Mělník a Kosmonosy).

 

Úvodní koncert, kterého se zúčastní hejtman LK Stanislav Eichler,  proběhne 6. června 2009 již tradičně na zámku Sychrov, jedné z umělcových tvůrčích základen. Na závěrečném dvojkoncertě v Hradci Králové a Turnově bude uvedena Dvořákova vrcholná kantáta Stabat Mater v podání Hradecké filharmonie a vynikajících sólistů.

 

Antonín Dvořák je jeden z největších hudebních autorů vůbec a jeho tvorba má své místo na všech světových hudebních festivalech. O jeho postavení na poli světové hudby svědčí i zaznění Dvořákovy Novosvětské při prvních krocích lidstva na Měsíci či její začlenění do plakety s pozdravem mimozemským civilizacím v sondách Voyager 1 a 3. Dvořákova hudba je nosná po celém světě, je známa svou krásou i hloubkou, ale i radostností a lehkostí. Byla vývojovým pojítkem pro vznik žánrů jako je swing nebo jazz.

 

Festival nabízí návštěvníkům možnost poslechnout si v období 6. – 23. 6 . 2009 hudbu tohoto velikána nejen v tradičním podání, ale také, jak nastiňuje podtitul festivalu, v nových netradičních aranžích a zpřístupnit tak jeho dílo posluchačům různých žánrů.

 

Zajímavostí festivalu je propojení kultury a turistického ruchu skrze tzv. Dvořákův cestovní pas s kupóny na zvýhodněné vstupy do téměř 20 zajímavých míst partnerských měst. Dvořákův pas obdrží každý návštěvník jako bonus k zakoupené vstupence. Návštěvníci tak budou mít možnost ve slevovém režimu  navštívit  například  Zoo ve Dvoře Králové či Liberci, Muzeum v Turnově, zámek na Sychrově nebo za poloviční cenu jakýkoli film v biografu Český ráj v Jičíně a mnohé další.

 

Další významnou součástí festivalu je již tradiční Interpretační dílna mladých, která letos slaví již jubilejní 10. ročník. Pod vedením odborných lektorů mají mladí hudebníci možnost se zlepšovat ve svých dovednostech a navazovat také nová přátelství nejen se studenty z Čech, ale  též z Polska či Německa, kteří jsou projektu partnerem.

 

Budeme rádi, využijete-li možností, které Vám festival nabízí a přejeme Vám příjemné hudební i cestovatelské zážitky.

 

Více na www.ceskedotekyhudby.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky