Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

EDIH Northeast podporuje inovace a digitální transformaci v severovýchodních Čechách

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 02. 2024 16:08
  • Rozvoj

Sdílet článek

Evropský digitální inovační hub (EDIH) Northeast s radostí oznamuje svůj zásadní krok ve prospěch inovací a digitální transformace v regionu severovýchodních Čech. Schválení projektu EDIH Northeast ze strany obou donátorů, Evropská komise a české Ministerstvo průmyslu a obchodu (Národní plán obnovy), představuje důležitý milník v rozvoji celého projektu.

„Členství v této prestižní společnosti na evropské úrovni přináší podporu v oblasti digitalizace včetně možnosti propojení se špičkovými partnery po celé Evropě. Firmám, úřadům nebo příspěvkovým organizacím se otevírá přístup k velkému množství unikátního digitálního know-how za výhodných podmínek. Je to revoluční krok směrem k digitální transformaci v celých severovýchodních Čechách. Tato iniciativa bude hrát důležitou roli v podpoře inovací a digitalizace v Libereckém kraji, uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

„Díky projektu jsme se stali součástí špičkových kapacit a expertů v oblasti digitalizace v rámci celé sítě EDIH napříč Evropou. Zároveň jsme i klíčovým hráčem v podpoře inovací a digitálního rozvoje malých a středních firem do 499 zaměstnanců a veřejných organizací v Libereckém kraji, doplnil Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. 

EDIH Northeast nabízí pomocí všech partnerů konsorcia (Agentura regionálního rozvoje, Technická univerzita v Liberci, VÚTS, Centrum investic, rozvoje a inovací, Univerzita Hradec Králové, Národní klastrová asociace a Aricoma) široké spektrum služeb, zaměřených na podporu inovací a digitální transformace. Mezi tyto služby patří odborné konzultace s experty na digitalizaci a možnost testování digitálních technologií, výzkum a vývoj, školení, networking či dotační management.

Partneři projektu úspěšně pomáhají s digitalizací soukromým a veřejným subjektům a díky projektu se již podařilo také zrealizovat několik akcí pro obě cílové skupiny. Mezi ně patří například Brunch na téma AI ve výrobních podnicích, který proběhl jak v Liberci, tak v Hradci Králové. Na těchto akcích  byli vedoucí představitelé výrobních podniků seznámeni s možnostmi zapojení umělé inteligence do výroby a byly jim představeny praktické příklady z firem, kde byla již AI efektivně implementována.

V Liberci v prostorách Agentury regionálního rozvoje proběhl i kulatý stůl na téma služby a digitální technologie v rámci EDIH Northeast pro archeologii a představení Moderních technologií v pečovatelské péči pro veřejné organizace. Celá akce byla zaměřena na seznámení s asistivními technologiemi, které pomáhají zvýšit kvalitu služeb a péče o osoby s fyzickým nebo duševním handicapem (např. praktické podložky, které měří životní funkce), a s dalšími nejnovějšími trendy v péči o seniory. Díky EDIH Northeast si budou tyto pomůcky vybrané příspěvkové organizace Libereckého kraje moci vyzkoušet (služba Test before invest), aby se s nimi prakticky seznámily a mohly je následně začít používat.

Na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově se uskutečnilo první ze série plánovaných praktických školení pro učitele na téma AI ve školství. EDIH Northeast tímto seznamuje učitele s možnostmi využívání umělé inteligence ve výuce a při tvorbě příprav. Dále se zde učitelé dozvěděli aktuality ohledně implementace umělé inteligence do RVP a další užitečné informace k etickým, didaktickým a legislativním záležitostem spojeným s využíváním AI ve výuce.

Těšíme se na spolupráci s firmami i veřejnými organizacemi, kontaktujte nás pomocí digitální ambulance, kde si můžete sjednat bezplatnou schůzku s našimi experty na digitalizaci a dotační management buď on-line nebo osobně ve vámi vybraném čase.

Více informací naleznete www.edih-northeast.cz a na sociálních sítích projektu.

EDIH

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky