Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Energetické úspory v bytových domech, Na co lze získat evropské dotace zaměřené na úsporu energií v bydlení?

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 12. 2016 14:22

Sdílet článek

Žadatelům o podporu z evropských fondů se otevřela nová možnost, jak spolufinancovat projekty zaměřené na zvýšení energetických úspor v bydlení. V Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) je na ně pro celé programové období 2014–2020 vyčleněno 623 milionů eur, tedy skoro sedmnáct miliard korun. V aktuální výzvě „Energetické úspory v bytových domech II“ je k dispozici skoro devět miliard korun.

Celková výše finančních prostředků ve specifickém cíli 2.5 IROP „Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení“: téměř 17 miliard Kč.

Celková výše finančních prostředků v aktuální výzvě č. 37 „Energetické úspory v bytových domech II“: 8,75 miliardy Kč, z toho podíl Evropského fondu pro regionální rozvoj: 3,5 mld. Kč a podíl státního rozpočtu ČR až 5,25 mld. Kč.

Ve které lokalitě je možné žádat o podporu?
Na území celé ČR mimo území hl. m. Prahy.

Kdo může žádat o podporu?
Vlastníci bytových domů a společenství vlastníků jednotek, kromě fyzických osob nepodnikajících.

Bytovým domem se rozumí stavba pro bydlení, která obsahuje čtyři nebo více bytů a ve které více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a je k tomu účelu určena.

Na co je možné žádat o podporu?

Zlepšení tepelně-technických parametrů stavebních konstrukcí bytového domu

Instalace systémů nuceného větrání s rekuperací odpadního vzduchu

Výměna zdroje tepla pro vytápění

Výměna zdroje tepla pro přípravu teplé užitkové vody

Instalace solárních kolektorů nebo fotovoltaických systémů

Instalace zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny využívající obnovitelné zdroje nebo zemní plyn a kryjících primárně energetické potřeby budov, ve kterých jsou umístěny

Další informace, které byste měli vědět:
Garantovaný podíl podpory při splnění minimálních požadavků vyplývajících ze specifických kritérií přijatelnosti: 30 % z celkových způsobilých výdajů.

Vlastníci bytových domů, kteří provedou důkladnější zateplení, než jsou minimální požadavky, obdrží podporu ve výši 40 % z celkových způsobilých výdajů. Požadavky jsou následující:

1. úspora celkové dodané energie minimálně 40%,

2. klasifikační třída celkové dodané energie B nebo lepší,

3. kritéria pro nákladově optimální úroveň podle písm. a) nebo b), odst. 2, §6 vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov.

Projektové záměry a žádosti je možné konzultovat s pracovníky Centra pro regionální rozvoj České republiky  - pro Liberecký kraj je kontaktní osobou Ing. Andrea Faltusová, tel. 488 570 935, e-mail: andrea.faltusova@crr.cz.

 

TZ: Centrum pro regionální rozvoj České republiky

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky