Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Euroregion Neisse-Nisa-Nysa se představuje ve statistických ukazatelích roku 2007

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 03. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7720|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Studie „Statistika“ Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa“ je nejnovějším materiálem,  který vypracovala pracovní skupina EUREX „Statistika“ Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa.

Cílem této pracovní skupiny je mimo jiné vydávání a aktualizace srovnávacích statistických materiálů především o území Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa a harmonizace statistických dat,“ uvedl Jaroslav Zámečník, tajemník české části ERN s tím, že výsledky její práce jsou obsaženy v mnoha materiálech a publikacích vznikajících ve vzájemné spolupráci Českého statistického úřadu v Liberci, Statistického úřadu Svobodné země Sasko v Kamenz a Statistického úřadu ve Wrocłavi.

Podle něj jsou některá zjištěná statistická čísla zajímavá, někdy i překvapivá.

„Například se dozvíme, že česká část má nejvyšší turistickou návštěvnost ze zahraničí  - 212.000 zahraničních ubytovaných hostů (str.19), že  české obyvatelstvo je nejpodnikavější. Je tu 112.000 podnikatelských subjektů, tedy, každý čtvrtý občan v české části ERN podniká. A počítáno včetně kojenců (str. 20). Pro někoho se objeví možná nečekané zjištění – nezaměstnanost v Euroregionu Nisa byla v roce 2007 taková  – ČR 7%; Němci cca 19%; Poláci cca 20% (str.21). Méně radostná je výše průměrných platů a důchodů – průměrné platy v ERN: ČR 700 EUR, Němci – 2.300 EUR; Poláci 750 EUR, průměrné důchody ERN: ČR 305 EUR, Němci – 795 EUR; Poláci 295 EUR  (str. 24,“ vypočítal tajemník  s tím, že  některé informace o ERN budou presentovány na konferenci o přeshraniční spolupráci v Bruselu 31. března.

Další informace pak lze nalézt přímo  v sídlech třech části ERN: Euroregion Neisse-Nisa-Nysa: www.neisse-nisa-nysa.org, Euroregion Nisa regionální sdružení, Tř. 1. máje 858/26, 460 01 Liberec 3, Euroregion Neisse. V., Portsmouther Weg 1, 02763 Zittau, Stowarzyszenie Gmin Polskich Euroregionu Nysa, 58-500 Jelenia Góra, ul. 1 Maja, nebo na webových stránkách.

 

Stručná charakteristika Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa

Euroregion Neisse-Nisa-Nysa je nejdéle fungujícím euroregionem na hranici České republiky. Oficiální den jeho vzniku je 21. prosinec 1991 - den prvního zasedání rady euroregionu v Žitavě. Euroregion Neisse-Nisa-Nysa je euroregionem tří hraničních oblastí nacházejících se na území, kde se stýkají hranice České republiky, Spolkové republiky Německo a Polska. Území členských obcí a okresů euroregionu zaujímá rozlohu 12 577 km2 a k 31. 12. 2007 v něm dohromady žilo 1 588 620 obyvatel.

Z celkové rozlohy zaujímá největší rozlohu (44,5 % území) polská část, německá část tvoří 35,8 % a členské obce české části zbylých 24,1 %. Z celkového počtu obyvatel pak 39,2 % žije v německé části, 36,3 % v polské a pouze 24,2 % v české části euroregionu.

Českou část euroregionu z pohledu 145 členských obcí tvoří území o rozloze 2 486 km2 (3,2 % České republiky) s 383 352 obyvateli. Z důvodu lepší dostupnosti statistických dat jsou za tuto část publikovány údaje za Liberecký kraj a jeho okresy.

Liberecký kraj se nachází na rozloze 3 163 km2 (4,0 % území České republiky) a ke konci roku 2007 zde mělo bydliště 433 948 obyvatel. Jizerské hory, Krkonoše spolu s Lužickými horami poskytují mnoho příležitostí pro pěší turistiku, cykloturistiku a provozování zimních sportů. Na jihu české části euroregionu se rozprostírá přírodní oblast „Český ráj", známá svými ojedinělými skalními útvary z pískovce. K nejdůležitějším řekám patří Lužická Nisa, Smědá, Ploučnice a Jizera. Krajinu obohacují také mnohé vodní útvary, obzvláště známé Máchovo jezero. Tato oblast je

také bohatá na historické památky.

Polská část euroregionu s 583 063 obyvateli se rozkládá na území 5 594 km2 (přibližně 2 % rozlohy Polska). Tato část euroregionu je obklopena horskými pásmy. Je to oblast přírodně a krajinně zajímavá. Podél české hranice leží část Sudet s Jizerskými horami, obklopujícími Jeleniohorskou kotlinu, pásmo Krkonoš, Kačavské hory a Janovické rudavy. V Krkonoších leží nejvyšší vrchol euroregionu – Sněžka (1 603 m n.m.). Velmi přitažlivé pro turistiku jsou také překrásné Dolnoslezské lesy na severu a údolí řek Kwisy, Kaczawy a Bobru. Na území polské části euroregionu jsou bohaté zdroje minerálních a léčivých vod. Velmi zajímavé pro návštěvníky tohoto

území je jeho kulturní dědictví. Většina měst a městeček pochází z XII. a XV. století. Dávné rezidence, zámky a dvory jsou charakteristické svou vysokou uměleckou hodnotou. Významné místo zaujímají piastovské gotické zámky a sakrální objekty.

Německá část euroregionu je území o rozloze 4 497 km2 (přibližně 1 % plochy Spolkové republiky Německo), na kterém žije 622 205 obyvatel. V srpnu roku 2008 došlo v Německu k územně-správním změnám. Původních šest členských okresů bylo sloučeno do pouhých dvou - Bautzen a Görlitz. Region je charakteristický bohatou krajinou - rozlehlými vřesovišti a pojezerními krajinami, lesy a pásmem

Žitavských hor, krásnou Hornolužickou pahorkatinou. Nejvyšším vrcholem v německé části euroregionu je Lausche (793 m n.m.). Mezi nejdůležitější řeky německé části euroregionu patří Lužická Nisa, Sprewa, Schwarze Elster a Weise Schops a Schwarze Schops. Mezi historické zvláštnosti patří architektura mnoha měst.

Zachovaná architektura ve městech Görlitz, Bautzen a Zittau je svým kompaktním charakterem unikátním jevem na celém území Německa. Výjimečný charakter mají také hornolužické hrázděné stavby, které jsou památkovým komplexem lidové architektury.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky