Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Euroregion Nisa chystá Polyfunkční inkubátor ERN

  • 17. 12. 2009 10:28

Sdílet článek

 

Česká část Euroregionu Nisa (ERN) chce v nejbližších dvou letech vybudovat v Liberci své nové sídlo, které má  zároveň sloužit jako místo pro společnou činnost podnikatelů z české a polské strany ERN. Idea Polyfunkčního inkubátoru ERN vznikla před několika lety v hlavě tajemníka české části ERN Jaroslava Zámečníka a ke konci letošního roku dospěla do fáze územního rozhodnutí.

„Deset let se v Liberci mluví o tom, že se podobný inkubátor otevře v jedné ze zdejších průmyslových zón a protože se nic nedělo, pustili jsme se do toho sami,“ uvedl Jaroslav Zámečník. Podle jeho informací existují podobná zařízení v Olomouci, Hradci Králové a Brně. V Polsku ho mají například ve Wroclavi. Jedná se však o jiné typy inkubátorů, což je dáno tím, že vznikly u vysokých škol.  

Euroregionální polyfunkční inkubátor chce především podporovat rozvoj společných česko-polských podniků, kterým by chtěl první tři roky zajistit co nejvýhodnější podmínky. Například by měly odstupňované nájemné, nebo by mohly využívat služby, které chce euroregion současně nabízet. Jedná se mimo jiné o používání společných prostor, nebo účetnické a poradenské služby.

„Zatímco dnes je komerční nájem v Liberci přibližně 1600 korun za rok a metr čtvereční, my bychom chtěli například první rok jen třetinu této částky, která by se ale postupně navyšovala. Po třech letech by musely firmy inkubátor opustit a místo nich by nastoupily jiné,“ uvedl tajemník polské části ERN Andrej Jankowski.  

 

 

 

 

 

 

Pětipodlažní objekt s nepravidelným půdorysem pochází z rýsovacího prkna architekta Ladislava Davida. Takzvaných inkubátorů je v něm plánováno pět. Polyfunkční inkubátor ERN bude stát naproti libereckého hotelu Beseda. Zvláštností stavby jsou její energetické parametry, které by měly zaručit získání prestižního certifikátu Green Building. Ten má v ČR jen objekt s názvem Nordica v Ostravě. 

Celkové náklady na stavbu budou přibližně 100 miliónů korun, z toho by mělo být 85% přijít z česko-polského programu Cíl 3, pěti procenty by přispěl stát, deset procent budou vlastní prostředky ERN. Stavět by se mělo začít koncem příštího roku.

 

 Další informace na tel. čísle: 724030306 (Jaroslav Zámečník, jednatel Euroregionu Nisa)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky