Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Euroregion Nisa letos rozdal celkem 22 výročních cen

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 12. 2012 17:37

Sdílet článek

 

Necelá stovka českých, polských a německých starostů, zástupců kulturních organizací a neziskovek se sešla nes ve středu 5.12.2012 při vyhodnocení šestého ročníku Ceny Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa 2012 na hradě Grabštejn u Hrádku nad Nisou.

Mezinárodní patnáctičlenná porota letos posuzovala celkem 28 nominovaných společných projektů v pěti vyhlášených kategoriích: Partnerství měst, Zdraví a bezpečnost, Cestovní ruch a sport, Vzdělávání  a Kultura. Nově se také udílela tentokrát i zvláštní cena pro významnou osobnost Euroregionu a studentská cena v rámci spolupráce vysokých škol v Euroregionu.  

Poprvé letos se rozhodl Euroregion Nisa udělit také zvláštní cenu osobnosti, která má pro přeshraniční spolupráci v Trojzemí mimořádný přínos. „Zvláštní cenu Euroregionu dnes předám panu Miroslavu Těšinovi, přednímu propagátorovi výstavby cyklostezek v příhraničí,“ oznámil před udílením cen Martin Půta, předseda Euroregionu Nisa a nový hejtman Libereckého kraje.

Za českou stranu jsme na prvenství dosáhli ve dvou z pěti kategorii, a to v kategorii Cestovní ruch a kategorii Partnerství měst. Konkrétně se jedná o znovuobnovení železniční trasy Harrachov –Szklarska Poręba, kde za českou stranu se na projektu podílela Správa železničních a dopravních cest a.s. Praha za podpory Libereckého kraje. Prvenství v kategorii Partnerství měst již po třetí za sebou získalo město Hrádek nad Nisou společně s Žitavou a Bogatyňou,“ představil některé vítěze jednatel české části Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník.

Příští 7. ročník udílení Cen Euroregionu Nisa se bude konat na německé straně.

 

 

Komunální partnerství

1. místo: Hrádek nad Nisou /Zittau /Bogatynia

2. místo: Semily /Jelenia Góra

3. místo Schwepnitz/Kozuchów

 

Bezpečnost a zdraví

1. místo: Prokuratura Okregowa w Jeleniej Górze/Prokuratura w Görlitz

2.místo: Sdružení Hasičů Čech, Moravy a Slezska - Sbor dobrovolných hasičů Raspenava/Město Gryfów Slaski

 

Vzdělání

1.místo: Sport-und Freizeitzentrum Zittau e.V./Zespok Szkol z Oddziakami Integracyjnymi, Bogatynia/Zespok Szkol z Oddziakami Integracyjnymi Sieniawka Pojarow/škola Chrastava

2.místo: PONTES Agentur am IBZ St. Marienthal, Ostriz/Základní Škola Lidická, Hrádek nad Nisou /Saxońsko-dolnoślaska sieć Szkól, Zawidów 

3.místo: Mateřská škola Jablonec nad Nisou, Lovecká 11, p.o./Intergrative Kindertagesstätte Knirpsenland, Oderwitz

 

Cestovní ruch a sport

1.místo: Dolnośląska Słuzba Dróg i Kolei /ZVON /České dráhy /Liberecký kraj

2.místo: LASEM 2012 Zittau e.V./město Zittau /město Hrádek nad Nisou/Stadt Zgorzelec

3.místo: Jizerské Hory - turistický region Liberecko, Jablonecko, Frýdlantsko a Tanvaldsko/Městský Úřad Świeradów Zdrój

 

Kultura

1.místo: Diakoniewerk Oberlausitz e.V./Dom Pomocy Spolecznej "JEDREK", Opolno zdroj

2.místo: Krajská vědecká knihovna v Liberci, p.o. /Kultur- und Weiterbildungsgesellschaft mbH Löbau/Ksiaznica Karkonoska Jelenia Góra

3.místo:Naturschutzzentum "Oberlausitzer Bergland, e.V.", Neukirch/Základní a Mateřská škola Vilémov/Obec Vilémov/Gemeinde Neukirch

 

Speciální/zvláštní cena:

CZ – Miroslav Těšina

DE – Michael Herfort, starosta města Wilthen

PL - Bogumiła Turzańska – Chrobak, zástupce předsedy Fondu ochrany ŽP a vodního hospodářství ve Wroclawi

 

 

Studentská cena

1.místo: slečna Dagmara HOŁOD                                                 

2.místo: pan Jakub LESKOTA                                                       

3.místo: slečna Magdalena DZIUK                                               

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky