Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Euroregion Nisa skládal účty v Bruselu

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 04. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7795|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Na otázky jestli Euroregiony v České republice mají ještě po vstupu do Evropské unie a Schengenského prostoru svoje oprávnění a přínos se jeli zpovídat přímo do Bruselu před zástupce Evropského parlamentu, Evropské komise i Výboru regionů zástupci české části Euroregionu Nisa. V úterý dne 31.3.2009 se z iniciativy Výboru regionů a českých regionů v konalo v Bruselu setkání aktérů evropské přeshraniční spolupráce. Předseda Euroregionu Nisa Petr Skokan a dalších 11 starostů a místostarostů měst a obcí Euroregionu Nisa představili výsledky činnosti Euroregionu od vzniku v roce 1991 až po současnost.

„Veřejné rozpočty měst a obcí prožívají v současnosti nelehké období a my bychom chtěli, aby evropské fondy právě v hraničních regionech byly dalších letech posíleny. V Euroregionu Nisa jsou stále deficity v dopravní infrastruktuře, je nutné pomoci městům a obcím v ekologicko-energetických opatřeních a investicích do zkvalitnění infrastruktury základního školství. Je to jednoduchý recept, jak nám lze z Bruselu pomoci,“ řekl v budově Výboru regionů Petr Skokan, předseda Euroregionu Nisa.

„Euroregion Nisa již před časem splnil všechny podmínky nutné pro přijímání evropských prostředků a stal se efektivní organizací pro přeshraniční spolupráci. Do roku 2013 projde Euroregionem Nisa skoro 100 milionů Kč na podporu malých přeshraničních projektů,“ uvedl po jednání Jaroslav Zámečník, sekretář Euroregionu Nisa.

Euroregion Nisa hospodaří ročně s rozpočtem okolo 6 milionů Kč a přibližně dalších 15 milionů Kč ročně rozdělí právě pro menší projekty z tzv. Fondu malých projektů. Jejich použití je kontrolováno Ministerstvem místního rozvoje a následně Nejvyšším kontrolním úřadem a někdy i Evropským účetním dvorem. Na činnost Euroregionu přispívají starostové měst a obcí celkem 2 miliony Kč ročně a 400 tisíc Kč ročně je podporován Libereckým krajem.

„Pro malé i velké obce už 2 roky Euroregion Nisa zpracovává žádosti do dalších evropských fondů. Nikdy jsme pomoc nikomu neodmítli a máme docela dobrou úspěšnost při schvalování financí. Kromě spokojených starostů získáváme do rozpočtu Euroregionu takto i  další prostředky na různé aktivity,“ informoval v Bruselu Jaroslav Koreň, místostarosta obce Soběslavice a zároveň i projektový manažer Euroregionu.

Za 18 let existence Euroregionu Nisa se podle nezávislého hodnocení Euroregionů v ČR na Masarykově universitě v Brně stal ukázkovým příkladem fungující a vzorové euroregionální struktury pro další Euroregiony na českých hranicích.

Mezi poslední úspěchy Euroregionu Nisa lze zařadit například projekt přeshraniční spolupráce hasičů, díky kterému získají města Liberec, Česká Lípa, Nový Bor, Žitava a obec Příšovice hasičské auta. Další úspěšné projekty Euroregion Nisa inicioval i případě získání financí pro nákup sanitek v Libereckém kraji nebo monitorovacího vozu pro Policii ČR v Liberci.

Kromě zaměření na získávání financí pro obce a města bude Euroregion Nisa pravděpodobně směřovat svoji činnost i do oblastí informačních technologií, projektů energetických úspor, obnovitelných zdrojů energie a přenosu know how v technologiích.

Tyto cíle bude projednávat Valná hromada všech členů Euroregionu Nisa dne 24.dubna 2009 v Liberci.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky