Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Eurozámků pro hůře pohyblivé přibude. Kraj na ně dá 80 tisíc korun

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 07. 2016 10:20

Sdílet článek

Přidělení dalších 80 tisíc korun na projekt „Euroklíč v Libereckém kraji 2016“ schválili v úterý 19. července krajští radní. Dotaci využije Národní rada osob se zdravotním postižením ČR na zakoupení klíčů k bezbariérovým toaletám, výtahům nebo plošinám, a na pořízení jednotných zámků k těmto zařízením.

Mezinárodní projekt Euroklíč má zajistit osobám se sníženou schopností pohybu na celém území České republiky a v mnoha státech Evropy rychlou a pohodlnou dostupnost toalet, výtahů, plošin a dalších zařízení. Cílem systému je, aby tato zařízení sloužila jenom těm, kteří je potřebují. Proto jsou osazována eurozámky. Do nich pasuje pouze univerzální euroklíč, který je distribuován zdarma právě jen osobám se zdravotním postižením a rodičům dětí do tří let.

„Liberecký kraj podpořil projekt Euroklíč dotací ve stejné výši osmdesát tisíc korun už vloni,“ připomněla náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lenka Kadlecová. „Projekt zaručuje seniorům, zdravotně postiženým a rodičům dětí do tří let, že zařízení, které ke své hygieně nebo přesunu na jiné místo potřebují, najdou rychle, navíc plně funkční, čisté a náležitě vybavené. Dosud museli handicapovaní klíč například k uzamčeným toaletám shánět na recepci dané instituce. Nyní jej budou mít stále u sebe. A nejen to, univerzálním klíčem si odemknou zařízení také jinde v Evropě, například na Slovensku, ve Švýcarsku, Německu, Itálii, Švédsku, Velké Británii a mnoha dalších zemích,“ doplnila.

Dotace z rozpočtu Libereckého kraje umožní radě zdravotně postižených koupit další oboustranné klíče, vyrobené z kvalitní poniklované mosazi, odolné proti rezavění. Současně budou koupeny další eurozámky. Rada osob se zdravotním postižením pořídí z peněz Libereckého kraje celkem 55 kusů euroklíčů a 6 kusů eurozámků. Letos by tedy měl počet eurozámků v Libereckém kraji vzrůst o dalších šest. Eurozámkem budou dle zjištěné potřeby handicapovaných osazeny převážně prodejny Kaufland. Z poskytnuté dotace pro rok 2015 bylo zakoupeno a distribuováno celkem 201 kusů euroklíčů.

Dosud je v České republice osazeno eurozámky 999 zařízení. V Libereckém kraji jich je osm. Lidé se sníženou pohyblivostí je najdou na Terminálu MHD Fügnerova v Liberci, v Hobby marketech OBI v České Lípě, Jablonci nad Nisou a Liberci, nebo třeba na železniční stanici v Hejnicích a konečné tramvaje v Jablonci nad Nisou. Euroklíčem si handicapovaní odemknou také veřejné WC v Jablonci nad Jizerou.

Zdravotně postiženým a rodičům malých dětí jsou euroklíče distribuovány zdarma. Senioři a lidé s krátkodobou zdravotní indispozicí si je půjčují u obsluhy zařízení, na recepci nebo vrátnici. Centrálním distribučním místem Euroklíčů pro Liberecký kraj je Regionální pracoviště NRZP ČR pro Liberecký kraj, Voroněžská 144, Liberec. Euroklíče rovněž distribuuje CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÉ Libereckého kraje, o.p.s. (pobočky Liberec, Česká Lípa, Semily, Jablonec nad Nisou).

Mezinárodní projekt Euroklíč vznikl v Německu před více než dvaceti lety. „Jednou v noci jsem zastavil u čerpací stanice a po chvíli si všiml starší dámy na invalidním vozíku. Vypadala bezradně. Opakovaně se snažila otevřít toaletu pro vozíčkáře, ale ta byla nedobytně uzamčená. Se zoufalým výrazem vzhlížela směrem k obleženému pokladnímu pultu a snažila se upoutat pozornost. Bezvýsledně. Až po několika nekonečných minutách se dočkala pozornosti. Na otázku, zda potřebuje klíč od toalety, však krátce a s trpkým úsměvem odpověděla: Děkuji, už ne,“ přiblížil vznik nápadu autor euroklíče Martin Dederichs.

Více informací o projektu: http://www.eurokeycz.com/.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky