Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Expozice  o horolezectví v turnovském muzeu zvítězila v mezinárodní architektonické soutěži

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 09. 2020 13:52
  • Kultura
  • Sociální

Sdílet článek

Cenu Big SEE Architecture Awards 2020 v kategorii veřejná a komerční architektura získala horolezecká expozice v Muzeu Českého ráje v Turnově architektů firmy Hipposdesign Radima Babáka a Ondřeje Toboly. 

„Mám velkou radost z ocenění, které se horolezecké expozici v Muzeu Českého ráje dostalo. Zvlášť mě těší, že se jedná o ocenění v kategorii Veřejná a komerční architektura. Právě architektura veřejných budov je důležité téma. Nestačí jen naplnit účel budov, podstatná je estetická stránka a zasazení do veřejného prostoru,“ uvedla Květa Vinklátová, členka rady kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Ocenění BigSEE Awards je udělováno společností Zavod Big – centrum kreativní ekonomiky jihovýchodní Evropy. Prostřednictvím ocenění BigSEE si Zavod Big klade za cíl systematicky zkoumat tvůrčí a obchodní potenciál regionu jihovýchodní Evropy, ocenit 
a představit veřejnosti špičku v architektuře, interiéru, produktovém a módním designu, dřevě a kreativní turistice. Oceněné projekty poskytnou podrobný přehled o současné situaci v oblasti tvořivosti a podnikání v regionu. 

Novou stálou expozici Horolezectví – Z Českého ráje na vrcholy světa otevřelo turnovské muzeum loni 7. září. Vytvoření nové expozice si vyžádalo revitalizaci muzejní budovy z roku 1974, která byla původně postavena tak, aby vyhovovala instalaci největší olejomalby ve střední Evropě o velikosti 8,5×10 metrů - Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou. Toto plátno bylo v nové expozici zachováno a stalo se její součástí. Nová budova má tříúrovňový objem spojující hlavní muzejní budovu a depozitář. Uvnitř je expozice analogií horské krajiny, která návštěvníkům představuje vývoj a důležité milníky horolezectví. Vedle mnoha historických fotografií a originálních pomůcek používaných či vyrobených legendárními horolezci je řada Interaktivních prvků, které poučí i zabaví všechny věkové skupiny.

Součástí rozsáhlé rekonstrukce byly také stavební úpravy nádvoří muzea. „Je větší, zbavené starých přístavků, s vegetací zarámovanou uvnitř betonové vyvýšeniny. Tato lego-bloková stavba spojuje nádvoří se zbytkem areálu muzea, ale slouží také jako hlediště různých kulturních akcí,“ dodává ke stavební úpravám prostoru architekt Radim Babák, autor architektonického řešení expozice a majitel firmy Hipposdesign.

Expozice Horolezectví v Muzeu Českého ráje v Turnově je první stálou expozicí svého druhu v České republice. Svým tematickým zaměřením i rozsahem je opravdu jedinečná. Z hlediska rozsahu se jedná o největší projekt, který Muzeum Českého ráje realizuje ve své 130leté historii. „Nová budova si klade za cíl projít jemnou hranici mezi citlivou integrací různých historických částí muzejního kampusu a zároveň představit moderní výstavní prostor. Exteriér, nenáročný, uctivý, interiér na druhé straně odvážný a expresivní s využitím CAD řízené výroby k vytvoření prostoru bez rušivých spár,“ vysvětluje záměr architektonického řešení Ondřej Tobola, autor architektonického řešení expozice a majitel firmy Hipposdesign.

„Pro zájemce, kteří si chtějí projít expozici Horolezectví s autory projektu a architektonického řešení se nabízí jedinečná možnost v sobotu 3. října v 10 hodin. v rámci Dne architektury. Uskuteční se komentovaná prohlídka s autory projektu z ateliéru Hipposdesign Praha,“ dodala Vladimíra Jakouběová, ředitelka muzea a autorka ideového záměru horolezecké expozice.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky