Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Fakta a mýty o údajné zadluženosti Libereckého kraje

  • 03. 12. 2009 16:44

Sdílet článek

 Chyby, omyly, nepravdy i vyložené lži doprovázejí současnou kampaň o údajné zadluženosti krajů, tak jak je prezentují celostátní i regionální média. Žel, obdobně zavádějící informace se stejnými prohřešky se objevují i ve zprávách a „vtipných“ či „zasvěcených“ komentářích politologů z Hrádku, Turnova, Horní Dolní a pod. o „stoupající“ zadluženosti Libereckého kraje v oblastních periodikách. A zejména pak v mediálních raportech rádoby krajské opozice hnutí Starostové po LK.

Ujišťujeme občany, že současné vedení kraje nehodlá dále zvyšovat vloni zděděnou zadluženost, naopak už letošních čísel je zřejmé, že míra zadlužení i ve složité ekonomické situaci republiky, Evropy i celého světa přece jen v kraji klesá. Mimochodem nedávno provedený rating kraje, jak jej slyšeli všichni zastupitelé potvrdil, že Liberecký kraj je přes pesimistické a poplašné hlasy výše zmíněného hnutí, zdravý.  Udržel si dobrý rating na úrovni Aa1.cz se stabilním výhledem.

Tedy stručně k věci:

  1. stav zadluženosti kraje k 31/12/2008  1116,49 mil. Kč
  2. stav zadluženosti kraje a krajských organizací k 31/12/2008 1116,99 mil. Kč
  3. stav zadluženosti kraje ke 30/9/2009 990,00 mil Kč
  4. stav zadluženosti kraje a krajských organizací ke 30/9/2009 990, 06 mil. Kč

Z uvedených čísel v tabulce jasně vyplývá, že zadluženost LK se za uplynulý rok, (v loňském roce na podzim byly volby a teprve od té doby vládne současné vedení kraje), klesla o skoro 130 miliónů Kč.

Je vidět, že zadlužení vzniklo již za předchozí rady,  že bylo zapříčiněno i převzetím ručitelského závazku nemocnice a pod.

Zastupitelstvo LK již v novém složení schválilo ukončení projektu stavby objektu Centra vzdělanosti LK, a tak 54 mil Kč (za výkup pozemků LVT pro CVLK) ze závazků kraje brzy zmizí.

Také půjčené finanční prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury na předfinancování projektů spolufinancovaných z Fondů EU se postupně do rozpočtu kraje vrátí (poputují zpět SFDI. Připomeňme, že tyto projekty se týkají obcí, měst a občanů, kteří oprávněně volají po rekonstrukcích silnic II. a III. třídy. Plní se jejich přání mít bezpečné komunikace.

Tato fakta a čísla jsou, domníváme se, jednoznačná, průhledná a snadno ověřitelná. Občané našeho krásného kraje se nemají čeho bát. Nemusejí také nutné naslouchat různým závistivcům a intrikánům, a mohou se v klidu věnovat své práci a rodině, což není v současné finanční celosvětové krizi vůbec jednoduché. Tak je pánové, nejen novináři, alespoň nestrašme nepodloženými fámami, mýty a výmysly.

Hejtman Stanislav Eichler, náměstek hejtmana Martin Sepp

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky