Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Farmářské slavnosti 2015 zamíří na sever Čech, na Kozí farmu do Pěnčína

04. 08. 2015

Ukažte dětem, jak krásný je u nás venkov, jak vzniká jídlo a jak ve skutečnosti vypadá chov hospodářských zvířat. I letos připravilo Ministerstvo zemědělství už 5. ročník úspěšného projektu Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi na propagaci českého zemědělství, venkova a regionálních potravin. Tentokrát můžete slavnost navštívit 8. srpna od 10 do 16 hodin na Kozí farmě Pěnčín (Pěnčín 60, Bratříkov, okr. Jablonec nad Nisou).

„Chci všechny pozvat na akce Farmářských slavností, aby hlavně rodiče s dětmi viděli, jak vlastně dneska podnikání v zemědělství a život sedláků vypadá. Pokud se slavnost koná poblíž vašeho bydliště, zastavte se na ní, určitě to nebude promarněná sobota,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka. „Stále více lidí totiž chce znát příběh potravin, které běžně jedí, a toto je dobrá příležitost se s takovým příběhem seznámit. Vidět, kdo potravinu vyrábí, z jakých surovin, a pokud jde o živočišné produkty, v jakých podmínkách zvířata na farmách žijí. A z toho si pak udělat obrázek pro rozhodování, jakým potravinám bude dávat přednost jako spotřebitel.“

Pro širokou veřejnost se během léta postupně otevírají čtyři farmy v různých krajích České republiky a v září Národní zemědělské muzeum v Praze; všechna místa připraví pro návštěvníky nejen zábavný program, ale také mnoho zajímavých informací o životě na farmě a vzniku kvalitních regionálních potravin. Farmářské slavnosti pokračují 8. srpna v severních Čechách, na Kozí farmě Pěnčín na Jablonecku.  

Tradice zemědělské a sklářské výroby jde na Jablonecku ruku v ruce již od 16. století a na tuto historii navazuje také rodinná farma v Pěnčíně. Majitel farmy, Josef Pulíček, hospodaří na 240 hektarech zemědělské půdy od roku 1998 a za tu dobu vybudoval se svojí rodinou nejen v České republice největší kozí farmu samotnou, ale i velice zajímavý výletní areál. K vidění je zde přibližně 500 kusů koz a 500 kusů ovcí, dále skot a drůbež – pávi, perličky, husy, kachny, prasátka a lamy alpaku. Návštěvníci, především rodiny s dětmi, si dále mohou prohlédnout sklářskou dílnu, ve které je k vidění ucelený proces výroby skleněných perlí. Korálková dílna zase nabízí možnost tvorby vlastní bižuterie, nejmenší si mohou vyrobit obrázek z korálků. Ke zdejším atrakcím patří i výletní vláček jezdící v areálu.

Návštěvníci Farmářských slavností si budou moci prohlédnout největší chov koz v ČR. Ten je zaměřen především na česká plemena kozy bílé a hnědé krátkosrsté. Nicméně jako zajímavost se na farmě chovají kozy búrské, které jsou původem z Afriky. Veškeré mléko z farmy se zpracuje ve vlastní výrobě. K nejstarším domácím zvířatům patří kromě koz také ovce. Na zdejší farmě se chová plemeno ovce východofríské. Mezi další zvířata patří skot – plemena Charolais a Limousine. Obě jsou to masná plemena, což znamená, že mléko se nedojí, ale vypijí jej telata, která se společně s krávami pasou od jara do zimy na pastvinách.

O kvalitě zdejších produktů svědčí několik ocenění. Mléčné výrobky z Pěnčína získaly v letech 2010 až 2015 ocenění v kategoriích Výrobek roku a Regionální potravina Libereckého kraje. Roku 2012 získala Kozí farma Pěnčín titul Farma roku udělovaný Asociací soukromého zemědělství ČR.

Na programu třetí Farmářské slavnosti je připraveno také spousty her a kvízů o farmaření a chybět nebude ani tradiční farmářský trh s lokálními potravinami, kuchařská show s potravinami, které se pyšní známkou kvality Klasa, a mnoho dalšího. Na své si přijdou i dospělí návštěvníci, kteří si mohou vyzkoušet své dovednosti na simulátoru dojení krávy či jízdy na býkovi. K poslechu bude hrát bluegrassová kapela Nudličky.

Ministerstvo zemědělství chce projektem podpořit zájem mladých rodin o tradice a venkov, chce hlavně dětem ukázat určitě zajímavější možnost trávení volného času, než v obchodních centrech nebo u počítačů. Cílem je přiblížit veřejnosti život našich sedláků a ukázat, že zemědělství je dnes odvětvím zajímavým pro podnikání. Současní zemědělci žijí v atraktivním prostředí a používají špičkovou moderní techniku.

Ministerstvo zemědělství chce také veřejnosti přiblížit kvalitní potraviny a představit místní drobné chovatele a pěstitele, u kterých si lidé mohou nakupovat potraviny takzvaně ze dvora. Tento způsob prodeje je návratem k osvědčeným tradicím a umožňuje pohodlně nakoupit poctivé potraviny se zaručeným původem, například čerstvou zeleninu, mléko a mléčné výrobky, drůbež, králičí maso, živé ryby a jiné produkty přímo u vybraných farmářů, případně v nejbližší maloobchodní prodejně nebo na farmářském trhu.

Vstup na akci je pro návštěvníky zdarma.

INFORMACE O AKCI
Kdy: sobota, 8. srpna 2015, od 10.00 do 16.00 hodin
Kde: Kozí farma Pěnčín, Pěnčín 60, Bratříkov (okr. Jablonec nad Nisou)

Web: www.kozifarmapencin.cz    

Na co se můžete těšit?

Hlavní program:

10.00 Slavnostní zahájení a představení Kozí farmy Pěnčín

10.30  Bluegrassová kapela Nudličky

11.00  Legrace a písničky pro kluky i holčičky

12.00 Bluegrassová kapela Nudličky

12.30 Dětský kabaret na farmě

13.30 Bluegrassová kapela Nudličky

14.00 Dobré jídlo – jak poznáme kvalitu?   

14.30 Bluegrassová kapela Nudličky

15.00 Hravě zdravě s Jupí holkama

15.45 Bluegrassová kapela Nudličky

Doprovodný program a aktivity:

  • Prohlídka Kozí farmy Pěnčín
  • Návštěva muzea zemědělských strojů
  • Faremní obchod – speciality z kozího sýru, jehněčího a kozího masa
  • Hravý program – hry, soutěže, kvízy, dětské pekařství, hod lasem, slalom s trakařem, skákání v pytli, sázení bylinek a další
  • Simulátory dojení krávy a jízdy na býkovi
  • Malování na obličej a dětský koutek
  • Farmářský trh s možností nákupu kvalitních domácích produktů z místních farem
  • Kuchařská show
  • Ochutnávky regionálních potravin a potravin se značkou KLASA

Další Farmářské slavnosti se konají:

15. 8.   Plzeňský kraj:            Farma Moulisových, Milínov 23, Nezvěstice   

19. 9.   Hl. město Praha:        Národní zemědělské muzeum, Kostelní 44, Praha 7   

 

TZ/Ministerstvo zemědělství ČR

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624