Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Festival Chrastavská sloka ovládli školáci z Jablonce nad Nisou a Liberce

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 26. 03. 2024 11:00
  • Kultura
  • Školství

Sdílet článek

Osmatřicátý ročník soutěže v recitačním přednesu Chrastavská sloka 2024 pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami uspořádala ve čtvrtek 21.března na Technické univerzitě v Liberci Střední odborná škola z  liberecké Jablonecké ulice.

Sešlo se sedm základních a tři střední školy – celkem pětasedmdesát žáků. V publiku pak držela palce víc jak stovka jejich kamarádů ze zúčastněných škol. V úvodu promluvil  Jan Picek, proděkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické. Mezi hosty se objevili například ředitel Krajského úřadu Libereckého kraje René Havlík, Petr Urbánek, Bohumír Doležal – člen školské rady při Střední odborné škole a bývalý ředitel Výchovného ústav dětí a mládeže Chrastava a spoluzakladatel Chrastavské sloky Zdeněk Pelda.  

V průběhu dopoledne mělo zaplněné publikum možnost vyslechnout nejrůznější básně a úryvky z próz českých, ale i zahraničních autorů – např. od Pavla Šruta, Vladimira Vysockého,  Jaroslava Seiferta, Jiřího Žáčka, Jana Skácela, Jiřího Suchého, Jaroslava Vrchlického či Heinricha Heineho. Recitátory hodnotila  ve čtyřech kategoriích porota, ve které usedly Helena Picková,  Barbora Hodíková a Markéta Sochorová. Vedle paměťového zvládnutí textu se kladl důraz na recitaci s vyjádřením výrazu dané básně. Pro některé žáky byla největší překážkou tréma, se kterou se utkávali. Odměnou pak všem recitátorům bylo uznání publika v podobě potlesku.

„Básničky jsou o citu, o křehkosti, o smutku i radosti, když chcete sdílet své emoce můžete tak činit různými způsoby a prostředky, dnes zvítězily jednoznačně básně všech vystupujících,“ shodli se pořadatelé soutěže. V každé kategorii odborná porota vybrala tři nejlepší recitátory, kteří dostali sladkost a knižní cenou.  První místa v jednotlivých kategoriích získali Jan Páv ze ZŠ a MŠ pro TP Liberec, Filip Tichý a Nikolas Kakur ze ZŠ a MŠ Kamenná v Jablonci nad Nisou a Michal Dědek ze SOŠ Liberec.

TZ: Chrastavská sloka

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky