Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Festival Lípa Musica vydává k 20. narozeninám knihu a novou CD nahrávku

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 02. 2021 11:16
  • Kultura

Sdílet článek

Dvacáté narozeniny slaví letos Mezinárodní hudební festival Lípa Musica. Při této příležitosti chystá pro své příznivce a návštěvníky řadu dárků, a to nejen ryze hudebních. Mimořádným počinem je vydání výroční publikace s názvem Cestou hudby, která přináší poutavý příběh festivalu vyprávěný jeho zakladatelem a ředitelem Martinem Prokešem doplněný o bohatou fotografickou přílohu a ilustrace akademického malíře Atily Vörose. Součástí publikace je i živá nahrávka festivalového koncertu mezinárodně obsazeného Lípa Musica Sexteta, které v roce 2019 s úspěchem ve Waltersdorfu představil houslový virtuóz Josef Špaček.
 
Publikace Cestou hudby přináší autentický pohled na vznik a vývoj festivalu od jeho počátků v českolipském Festivalu duchovní hudby až po dnešní dny, kdy je renomovanou mezinárodní hudební přehlídkou s přesahem působení do Německa. Autorem publikace, zakladatel a ředitel festivalu Martin Prokeš, zasvěcenou osobní formou vypráví vlastní příběh festivalu, vzpomíná významné osobnosti, které se podílely na jeho formování, a akcentuje klíčové umělecké projekty, které se pod hlavičkou festivalu podařilo zrealizovat.
 
„Dvacet let v životě člověka není zanedbatelně krátký čas na celou řadu zážitků, zkušeností a různě dobrodružných cest, po kterých je možné se vydat. Pojďte se přenést prostřednictvím mého vyprávění na jedinečnou Cestu hudby, která se každoročně znovuobjevuje v malebném severočeském kraji a v prostředí bývalých Sudet. Lípa Musica, dnes již renomovaný mezinárodní hudební festival, představuje výjimečné hudební zážitky nejen v sakrálních prostorách s jedinečným geniem loci, emoce, přeshraniční partnerství, setkávání s neobyčejnými lidmi, potěšení, naději a víru ve vznikající hodnotu pro budoucí generace. Podaří se nám ji v budoucnu předat?“ říká Martin Prokeš, autor knihy, zakladatel a ředitel MHF Lípa Musica.
 
Tato česko-německá publikace je vydávána v limitovaném nákladu a vedle bohatého fotografického materiálu je doplněna o originální kresby českolipského akademického malíře Atily Vöröse. Přílohou publikace je CD s živou nahrávkou Lípa Musica Sexteta z mimořádného koncertu, který se uskutečnil 3. října 2019 v evangelicko-lutheránském kostele ve Waltersdorfu v rámci 18. ročníku festivalu. Umělecký garant festivalu, špičkový houslový virtuóz Josef Špaček si tehdy ke spolupráci přizval pět předních světových instrumentalistů a společně provedli díla Schönberga a Dvořáka. Nahrávka je k dispozici i samostatně. Publikaci Cestou hudby i nové CD vydal ARBOR – spolek pro duchovní kulturu v roce 2020 za podpory Česko-německého fondu budoucnosti. Publikace i CD jsou k objednání online na www.lipamusica.cz, publikace bude dále v prodeji ve vybraných institucích a knihkupectvích v České Lípě a Novém Boru.
 
Martin Prokeš vystudoval teplickou konzervatoř a poté pokračoval ve studiu v Praze na HAMU ve třídě profesorky Magdaleny Hajóssyové. Spolupracoval se soubory zabývajícími se historicky poučenou interpretací staré hudby, dvacet let byl členem souboru Schola Gregoriana Pragensis a dvanáct let také jeho manažerem. Jako zakladatel, předseda umělecké rady a ředitel stojí dvacet let v čele MHF Lípa Musica. V posledních letech je také členem správní rady Nadačního fondu Ozvěna pomáhajícího dětem se sluchovým postižením.


Ukázka publikace je na odkazu Cestou hudby - ukázka (flipsnack.com)

TZ: Lípa Musica

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky