Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Festival Mapy kolem nás představil 3D tisk, drony a nabídl únikovou hru

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 10. 2021 10:36
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Třídenní akce zaměřená na propagaci map, geografických informačních systémů, sběru dat i nových technologií, které s touto problematikou souvisí. To jsou Mapy kolem nás, festival zasvěcený kartografii, který pořádá Liberecký kraj od roku 2017 v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Letošní ročník se po loňské koronavirové pauze konal od 12. do 14. října. „Mapy kolem nás tradičně přinášejí poutavý program pro školy i veřejnost. Hravou a zábavnou formou se zde návštěvníci dozvídají řadu zajímavostí o různých druzích a využitích map, a to v praxi, ale i pro relaxaci a zábavu,“ prohlásil Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Kartografický festival představuje rozličné formy práce s mapou – ať už papírovou či elektronickou. Nezapomíná se ani na jejich využití při outdoorových hrách. Letos si díky široké nabídce aktvit mohli lidé v rozsáhlé expozici v knihovně vyzkoušet virtuální a rozšířenou realitu, 3D tisk i práci s dronem.

Nechyběly ukázky práce s různými měřicími přístroji – anemometrem, laserovým dálkoměrem či termokamerou, přednášky a na zájemce čekala také mapová úniková hra. „Tato akce je možná jen díky dlouholetému úsilí a schopnostem Ireny Koškové, správkyně GIS a mapových serverů životního prostředí Krajského úřadu Libereckého kraje. Za to úsilí jí patří velký dík,“ uzavřel Židek.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky