Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Festival řemesel, hudby a divadla v Dolánkách u Turnova26. a 27. května 2018

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 27. 02. 2018 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Tradiční Staročeské řemeslnické trhy v Turnově se letos neuskuteční. Důvodem jsou pokračující práce na výstavbě Horolezecké expozice a nedokončená následná rekonstrukce komunikací v městském parku. Organizátoři však našli náhradní prostor pro uspořádání každoročního festivalu řemesel, hudby a divadla.

Spolek přátel Muzea Českého ráje v Turnově a spolupořadatel Muzeum Českého ráje v Turnově se rozhodly zaplnit prázdné místo v kalendáři kulturních akcí, které se v Turnově a jeho okolí konají, uspořádáním setkání řemeslníků na akci nazvané Letnice na statku u Dlasků. V zájmu zachování tradice a atmosféry, které si Staročeské trhy v Turnově po dlouhá léta vytvářely, jsme se rozhodli uspořádat májovou slavnost v Dolánkách u Turnova, která by měla být alespoň drobnou náhradou za Staročeské řemeslnické trhy v Turnově, ovšem v menším měřítku. Výběr místa je dán mnohaletou zkušeností, kterou s daným místem máme, i výjimečností prostředí Dlaskova statku – Národní kulturní památky ČR, které návštěvníci mají rádi. Obsahová náplň akce bude navazovat jednak na předchozí ročníky řemeslnických trhů, jednak na akce, které se od roku 1986 v areálu Dlaskova statku a v jeho okolí pořádají. Tržiště s řemeslníky návštěvníci najdou nejenom v areálu statku, ale také na louce u Rakoušova sroubku, kde stánky s řemeslníky doplní historický kolotoč a střelnice. Tohoto setkání by se mělo zúčastnit na sedm desítek řemeslníků. Postup při jejich výběru je stejný jako u předchozích ročníků. Návštěvníkům se představí špičkoví řemeslníci z mnoha regionů – keramici, řezbáři, tkalci, skláři, šperkaři, výrobci dřevěného nádobí, koženého zboží, hraček a další. Řada z nich bude v areálu nádvoří statku řemeslo předvádět.

V dvoudenním kulturním programu se představí hudební skupiny Fleret, Hrdza, Pilgrim Pimple, Ponožky pana Semtamťuka, Waldovy Matušky, Mackie Messer Band ad., chybět nebudou ani představení pro děti – Divadelní společnost Damúza, divadlo Buchty a loutky ad. Bonusem pro návštěvníky bude komentovaná prohlídka expozice Hospodářův rok v Dlaskově statku, která návštěvníky seznamuje s průběhem hospodářského a obřadního roku v zemědělské usedlosti v první polovině 19. století. V době konání akce představí návštěvníkům období svatodušních svátků neboli Letnic, které se v lidovém prostředí slavily hodokvasem, zpěvem a tancem. Spolu s tím se v období Letnic konala řada dnes již zcela zapomenutých obyčejů přicházejícího léta. Letnicové zvyky byly po staletí vnímány jako předkřesťanské a jejich slavení zůstalo časově odděleno od náboženských obřadů. Ve venkovském prostředí probíhala celá řada rituálů spojených s prvním výhonem dobytka na pastvu. Především u mládeže se tyto obyčeje neobešly bez soutěžení, demonstrace schopností a síly. Až do konce 19. století zůstávaly v úzkém sepjetí s přírodou. Domy se zdobily lipovými větvičkami, které se zastrkovaly za trámy, za svaté obrázky ve svatých koutech světnic, za zárubně dveří a oken, nad vstupy do chlévů, aby se hospodářství ochránilo před zlými silami. Letnice v Pojizeří provázely i tzv. králenské hry - hry na krále a královnu, spojené s obchůzkami královniček, jejichž součástí byl i obřad otvírání a čištění studánek a jejich věnčení kvítím.

 

Za Spolek přátel Muzea Českého ráje v Turnově
Marcela Beranová, předsedkyně spolku a Vladimíra Jakouběová, jednatelka spolku

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky