Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Filmové Maloskalsko: Artuš, Merlin, Prchlíci i Rumplcimprcampr

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 11. 2022 12:56
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Blíží se Vánoce a s nimi se nerozlučně pojí pohádky. V Libereckém kraji je řada míst, kterou jsou jako stvořená pro filmaře, jako například malebná krajina Maloskalska. Nezapomenutelné kulisy Vranovského hřebene, řeka Jizera i tajuplný hrad Frýdštejn lákají k výletům po stopách dětských filmů i pohádek.

„Půvabná krajina tohoto regionu lákala vždy filmaře. A přímo vybízela k natáčení pohádek. A rovnou těch, které dodnes patří k těm nejoblíbenějším. V adventním čase, který má být časem zklidnění a přípravy na Vánoce, se můžete vydat třeba právě po stopách pohádkových příběhů Maloskalska,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hrad Frýdštejn

Nezapomenutelná čarodějnice (Helena Růžičková) a její dcera Čerňava (Yveta Blanarovičová) vládnou v pohádce O létajícím ševci a princezně Jasněnce na hradě Frýdštejně, kují zde pikle proti princezně Jasněnce (Michaela Kuklová), chytrému ševci Jírovi (Jan Potměšil) i krásné Sluneční paní (Venuše Humhey).

Malá Skála

Artuš, Merlin a Prchlíci – filmová komedie plná psů, dětí, svérázné rodiny Prchlíků i popletené babičky. A vzhledem k tomu, že režisérka Věra Plívová-Šimková pochází z  regionu, není se čemu divit, že i ve filmu se tato místa objeví. Slavná neckyáda u obce Klokočí se konala na řece Jizeře na Malé Skále.

Do boje s nadváhou se pustí pivovarník Sládek, osamělý pojišťovák Jaroslav, paní Růženka, operní pěvkyně Maruška, zvukař Čudla, ředitel velkého podniku Havránek a zamilovaná Lucinka ve filmu Sedm hladových. Snažili se o to v ústavu, jímž byl ve skutečnosti zámek Malá Skála.

Dlaskův statek

Na Maloskalsku se natáčel i  Rumplcimprcampr. Pohádkové království Velký Titěrákov se sice rozkládalo na zámku Frýdlant, ale kozopaska Božidara (Andrea Elsnerová), kterou má rád princ Hubert (Ivan Hora), bydlela na Dlaskově statku u Dolánek, který je ukázkou tradiční lidové architektury turnovského typu z 18. století. Dlaskův statek si zahrál i v dalších filmech, jakými byly Muzikantská Liduška, Zvon jménem Lukáš a Jára Cimrman, ležící, spící.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky