Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Filmovou tvorbu podpoří Liberecký kraj letos téměř milionem korun

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 30. 05. 2024 14:25
  • Kultura

Sdílet článek

Také v letošním roce kraj podpoří filmovou tvorbu, která se připravuje nebo se svým obsahem dotkne území regionu. Za tímto účelem vyčlenil devět set tisíc korun.

„Víme, že pro určitou, a ne zrovna malou skupinu návštěvníků jsou významnými turistickými cíli místa, kde se natáčely různé filmy, seriály či pohádky. Někteří si dokonce vedou evidenci takových míst, která navštívili. Návštěvnost však není hlavní motivací pro naši podporu. V první řadě nám jde o kvalitu tvorby a témata, která jsou pro náš kraj zásadní,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V letošním roce se kraj finančně podílí například na vzniku dokumentárního filmu Kola osudu o životě a díle libereckého rodáka, výtvarníka a umělce Petra Kavana a snímku s pracovním názvem Uraňáci, který mapuje historii uranové těžby a její dopady na krajinu a společnost v České Lípě a blízkém okolí.

Dále na území Libereckého kraje vznikají dva celovečerní filmy, a to dobrodružný rodinný film Tichá pošta podle literární předlohy spisovatele Jiřího Stránského odehrávající se v zasněženém pohraničí na sklonku německé okupace a vztahové drama Mistryně, které je druhým celovečerním dílem režiséra Bohdana Karáska. Podporu získal i vznik inovativního videoartového hudebního klipu New Nature, jehož centrem je unikátní nástroj a produkty z českého skla – Bohemian Cristal Instrument.

Již v předešlých letech kraj podpořil například celovečerní film režiséra Tomáše Hodana Poslední závod, který se odehrává v Krkonoších a představil příběh Bohumila Hanče a Václava Vrbaty nebo film Konec světa režiséra Bohdana Slámy – příběh dědy Igora a vnuka Tondy odehrávající se v Jizerských horách a Podkrkonoší ve složitém období roku 1968.

Filmaři natáčeli na mnoha místech na území kraje, například v Jizerských horách, Kořenově, Pasekách nad Jizerou, Geoparku Ralsko, Stráži pod Ralskem, v Českém ráji a Kryštofově údolí. Na všechny uvedené tituly se diváci mohou těšit ve vysílání, produkcích či premiérách v průběhu příštího roku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky