Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Fomaklub vystavuje ve vestibulu Krajského úřadu LK v Liberci

Šírová Květa

  • 02. 07. 2012 19:10
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Náměstek hejtmana Radek Cikl (ČSSD) společně s ředitelem Krajského úřadu LK René Havlíkem a zástupce Fomaklubu Martinem Votavou dnes slavnostní vernisáží zahájili členskou výstavu fotografií Fomaklubu ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje.

„V dnešní době digitálních fotografií není těžké udělat fotku, ale využít správných podmínek, světla a dát fotografii nápad je bezesporu velkým uměním. Jsem proto velmi rád, že nyní hostí vestibul Krajského úřadu právě výstavu fotografií členů fotografického spolku s velkou historií a umem,“ řekl Radek Cikl, který nad výstavou převzal záštitu.

Členská výstava Fomaklubu 2012 - vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje

V pauze od poslední členské výstavy r. 2008 se ve FOMAKLUBu tříbily názory, jak pokračovat v činnosti při respektování tradičních požadavků na úroveň fotografie i při akceptaci nových trendů. Z minulosti zde bylo nastaveno vysoké měřítko např. na klasickou krajinářskou fotografii, ale při hodnocení fotografií experimentálních leckdy nastávaly rozpaky. Konec roku 2010 se ve FOMAKLUBu nesl ve znamení intenzivních diskuzí a hledání nových cest: Jejich výsledek – kam nyní FOMAKLUB směřuje – byl presentován na členské výstavě v roce 2011 instalované v Erocentru Jablonec. Podstatná část této výstavy byla následně presentována v galerii Safír v muzeu Českého ráje v Turnově v roce 2012. Zde, na této výstavě má každý z autorů k dispozici část výstavního prostoru, kde presentuje representativní výběr ze svých nových prací.

Od historie…

Zájmové sdružení fotografů-amatérů vzniklo v Liberci již v roce 1948. Fotoklub Liberec byl zakladatelem krajinářské soutěže „Štít Viléma Heckela“ na počest horolezce a fotografa Viléma Heckela a dalších členů expedice, jež v Peru skončila tragicky (1. ročník soutěže se uskutečnil r. 1972). Po dohodě s tehdejším n. p. Fotochema Hradec Králové přijal liberecký fotoklub r. 1974 název FOMAKLUB. Je dlouholetým pravidelným účastníkem mapových okruhů „Český ráj“ a „České Budějovice“, kde české a slovenské fotokluby soutěží se svými kolekcemi fotografií.

…po současnost

Po zrušení Malé výstavní síně a fotokavárny nacházel FOMAKLUB své zázemí pro pravidelnou klubovou činnost na několika místech v Liberci, nejnověji v Čajovně 82 vůní na Sokolovském náměstí. Schůzky tam probíhají každé pondělí od 17 hodin. Pravidelně se diskutuje o nových fotografiích členů při tzv. měsíčním hodnocení a nejlepší fotografie jsou vystavovány v klubové skříňce, umístěné na náměstí. F. X. Šaldy.

 

Seznam 14 vystavujících členů Fomaklub Liberec

Al Sulaiman Ibrahim

Brabec Ivan

Kazda Jaroslav

Niesig Petr

Nováková Anna – předsedkyně klubu

Palečková Hana

Petr Jiří

Prskavec Karel

Řičánek Miloš

Staněk Jaroslav

Tůma Miroslav

Votrubcová -Haltmarová Dagmar

Vlk Vladimír

Votava Martin

Připomínka In memoriam Kovář Radko

 

Výstava je přístupná od 2. 7. do 31. 7. 2012, 8.00 - 17.00, pondělí a středa do 18.00

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky