Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Fotograf Katzer představí v českolipském muzeu své Všední radosti

21. 09. 2022

Poslední letošní výstavu zahajuje o prvním podzimním dni galerie Jídelna, jež sídlí v areáu Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Fotograf Jan Katzer na ní představí své černobílé snímky z cyklu Všední radosti.

Letos šestapadesátiletý Katzer se fotografii věnuje od 12 let, kdy pomáhal svému otci s vyvoláváním rodinných fotografií. Prostor pro fotografování se během dospělosti téměř vytratil, až nástup digitální techniky se autorovi stal impulsem k návratu do světa, kde je vše možné. Jeho působištěm jsou severní Čechy, konkrétně Kamenický Šenov a okolí.

„Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě se často snaží zprostředkovat návštěvníkům dílo místních nebo v historii v místě působících výtvarníků. Na výstavě fotografií Jana Katzera se mohou najít i lidé, kteří dosud netušili, že jsou součástí záměru fotografa,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Soubor černobílých fotografií Všední radosti vznikal v průběhu zhruba osmi let a stále není uzavřen. „Mojí snahou je zachytit okamžiky radosti všedních dní všedních lidí, sousedů, přátel, známých či dětí, které se již nebudou opakovat, a tento okamžik zvěčnit, ‚zmrazit‘ v čase,“ vysvětlil Jan Katzer. Za každým snímkem se odvíjí jiný příběh a autor nechává prostor divákovi, aby jej sám dokončil.

Vernisáž se koná 22. září od 17 hodin. Výstava potrvá do 31. prosince.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324