Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Fotografie, dřevořezby, včelaři i tramvaje. Kraj hostí dvoustou výstavu

01. 06. 2022

Již dvoustá výstava začala 1. června ve vstupním vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Představuje tvorbu výtvarníka Josefa Kosáka a jeho syna Stanislava, který se věnuje fotografii. Výstava potrvá do konce června. 

„Jsem rád, že krajský úřad není jen institucí, kam si lidé chodí vyřizovat své záležitosti, ale je také místem, kde se daří umění. Je třeba ocenit práci organizátorů, kteří neúnavně měsíc co měsíc připravují nová témata a je mi potěšením, že jsem nad mnoha zajímavými výstavami mohl převzít záštitu,“ uvedl hejtman Martin Půta. 

Vstupní vestibul, ve  kterém se výstavní síň nachází, vznikl stavebními úpravami na počátku tohoto století. K výstavám se začala víceúčelová vstupní hala využívat od roku 2008. Mimoto se zde prezentuje činnost jednotlivých odborů a resortů – projekty, přehlídky, soutěže. Návštěvníkům úřadu se představují i jednotlivé příspěvkové a neziskové organizace z Libereckého kraje.

„Za uplynulých patnáct let zde vystavovali malíři, fotografové, řezbáři, výtvarníci i absolventi různých kurzů ze škol, gymnázií, domovů mládeže i seniorů, základních uměleckých škol a také univerzit třetího věku. Mnozí z nich mohli právě tady předvést své umění nebo zručnost vůbec poprvé,“ doplnila Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Z fotografů lze zmínit jména, jakými jsou Milan Drahoňovský, Petr Šimr, Ibrahim Al Sulajman a fotokluby Fomaklub Liberec, Fotoklub Hejnice nebo Balvan Jablonec. Mezi výtvarníky nechyběli Zuzana Kadlecová, Šárka Coganová, Iva Nyplová, Karel Ulmann, Jiří Sklenička Zderazský, Jiří Lochman, Vít Příkaský, Josef Zíka, Helga Santel z Německa a litevská výtvarnice Eugenija Pilypaitiene. Bylo možné zhlédnout také paličkované krajky Jany Kaplanové, popřípadě dřevořezby Václava Plechatého.

Výstavy přiblížily lužickohorské skláře, svět tramvají a práci včelařů, oslavily také výročí Klubu českých turistů, Českého červeného kříže, Jizerské 50 a České mincovny. Vernisáže podbarvovala hudební vystoupení muzikantů z libereckého divadla a ze základních uměleckých škol, vystoupili pěvec Luděk Vele, houslisté Milan Kostelenec a Daniel Matejča, klavírista Luboš Jerje či kapela krajských úředníků KULK Band.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324