Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Frýdlantsko se bojí konce akutní a ambulantní péče poskytované nemocnicí ve Frýdlantě

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 09. 12. 2017 00:00

Sdílet článek

Nemocnice Frýdlant s.r.o. nesouhlasí s dodatkem nájemní smlouvy číslo 17, který na svém zářijovém zasedání přijali zastupitelé města, v budoucnu nechce v nemocnici poskytovat akutní zdravotní péči a pro lékařskou pohotovostní službu bude poskytovat pouze zázemí. I to jsou závěry, které lze vyčíst z dopisu, jež Městu Frýdlant zaslal provozovatel nemocnice, skupina EUC a.s. Město Frýdlant i členové Dobrovolného svazku obcí Mikroregion Frýdlantsko s nastíněnou budoucností nesouhlasí. Podle nich bude znamenat jediné, zánik poskytování akutní a pravděpodobně i ambulantní zdravotní péče na Frýdlantsku.

Jednání Města Frýdlant a frýdlantské nemocnice o nové nájemní smlouvě se táhnou již 10 let. Město je absolvovalo se všemi majiteli společnosti i řediteli nemocnice, v poslední době také s novým ředitelem nemocnice Ing. Janem Raisem, MBA. Vzniklo již několik návrhů dodatků k nájemní smlouvě, které mají upravovat vzájemné vztahy a také jasně nastavit garantovaný rozsah poskytované zdravotní péče a podmínky, za kterých je možné od smlouvy odstoupit. „Zatím poslední návrh dodatku k nájemní smlouvě odsouhlasilo zastupitelstvo města v září. Nemocnici jsme žádali, aby zpětnou reakci zaslala včas, abychom mohli materiály v zákonné lhůtě předat zastupitelům města k prostudování. To nemocnice nesplnila,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Místo vyjádření k dodatku zaslala pouze dopis, ve kterém ale nastiňuje, že dodatek odmítá. „Z informace vyplývá, že nemocnice odmítá dodatek jako celek, nikoli pouze jeho část s požadovaným rozsahem zdravotní péče. Mrzí nás to o to víc, že jsme nemocnici nabízeli svolání pracovního jednání zastupitelstva, kde by bylo možné návrh rozebrat či si poslechnout protinávrh nemocnice. Ze strany nemocnice však v navrženém termínu žádná odezva nedorazila,“ doplňuje starosta.

V dopise, který Městu Frýdlant přišel 5. prosince 2017 datovou schránkou, jsou pak uvedeny pro Frýdlantsko mimo jiné i velmi nepříjemné vize. „Bylo nám sděleno, že nemocnice ve výhledu nechce provozovat akutní zdravotní péči a může nám poskytovat jen zázemí pro její provozování. Čili že pohotovost můžeme mít, ale musíme si ji sami zaplatit. Stejné to má být s provozováním základních akutních zdravotních a lékařských služeb, které na Frýdlantsku chceme udržet. Také je můžeme mít, ale musíme je zaplatit z veřejných rozpočtů. To je pro nás neakceptovatelné,“ dodává místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

V dopise, adresovaném Městu Frýdlant, pak stojí ještě návrh, že by EUC a.s. investovala v příštích 20 letech do rozvoje areálu, čímž by prokázala zájem o provozování nemocnice a její rozvoj. „Jde o návrh, který v současné době nemůžeme přijmout. Ani kdybychom nakrásně chtěli. Na základě stávající nájemní smlouvy ji totiž nemůžeme prodloužit. Jedinou alternativou, která v případě zájmu o dlouhodobou investici do areálu přichází v úvahu je, že nemocnice, protože už není schopna poskytovat zdravotní péči, která je předmětem nájemní smlouvy, oznámí k nějakému datu ukončení svojí činnost. My se pak budeme muset rozhodnout, jak dál,“ podotýká starosta Frýdlantu.

Město Frýdlant se v reakci na dopis nemocnice společně s Dobrovolným svazkem obcí Mikroregion Frýdlantsko obrátilo na Liberecký kraj s žádostí o koordinaci. „Město Frýdlant není schopno ve vlastní režii zajistit odpovídající zdravotní péči pro celý výběžek, proto žádáme o pomoc Liberecký kraj,“ dodává Dan Ramzer.

"Liberecký kraj již dva roky opakuje, že je připraven dotovat frýdlantskou ambulanci. Dosud jsme od společnosti EUC nedostali žádný konkrétní návrh," popisuje nečinnost provozovatele nemocnice hejtman Martin Půta.

Místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka na konec ještě přidává reakci na další část dopisu. „Jsou nám v něm předkládány čísla, které dokladují, že do nemocnice nechodí pacienti. Je ale otázkou, nakolik za to může současný stav nemocnice. Z mého pohledu je to proto, že nemocnice ztratila kredit a lidé dnes již raději jedou přímo do nemocnice v Liberci, i když jsou tam dlouhé čekací doby na ošetření. Byli bychom neradi, aby se situace na Frýdlantsku zhoršila ještě více a lidi o akutní i ambulantní péči přišli úplně.“

Tisková zpráva města Frýdlant, tisková mluvčí Martina Petrášková

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky