Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

GIS kraje ve světě

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 05. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6477|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Tvorba internetových aplikací, které přispívají k řešení konkrétních problémů společnosti či k jejímu rozvoji a vzdělávání, je cílem odborníků z oblasti geografických informačních systémů (GIS).

Resort rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky Libereckého kraje dosáhl v GIS již řady úspěchů.

            Mezi jeho nejúspěšnější aplikace patří Povodňový plán Libereckého kraje. Ten loni dokonce zvítězil v celoevropské soutěži Living Labs Award 2007 o nejlepší praktické řešení pro rozvoj venkova (aplikace je k dispozici na http://povoden.kraj-lbc.cz).

„Ve všech oborech je velmi důležitá vzájemná výměna zkušeností a v GIS to platí dvojnásob. Snažíme se získávat poznatky jak u nás, tak i v zahraničí,“ řekl náměstek hejtmana Radim Zika.

Další akcí, kde byl Povodňový plán Libereckého kraje prezentován, bylo mezinárodním symposium v Drážďanech. Pracovníci resortu si mohli od 15. do 16. května vyměnit zkušenosti s domácími odborníky, ale i s kolegy z Velké Británie, Litvy a řady dalších zemí.

Dalším úspěšným produktem resortu je Geohra Poznáš svůj kraj? (http://geohra.kraj-lbc.cz), jejímž cílem je zvýšit zájem široké veřejnosti o region Libereckého kraje.

Aplikace, která se všude setkává se sympatickou odezvou, byla součástí české expozice k praktickému využití internetových aplikací na konferenci IST Africa 2008, která proběhla na začátku května v Namibii. Expozice vzbudila velký zájem a byla oceněna jako nejlepší. Získala ocenění přímo od namibijského ministra školství.

„Využití GIS je opravdu široké. Například Správa CHKO Jizerské hory připravila u příležitosti 40. výročí vyhlášení chráněné krajinné oblasti geohru k poznávání Jizerských hor. Obdobné projekty nejsou nijak zvlášť náročné, jsou vhodné i pro školy. Nebylo by to poprvé, kdy by při jejich realizaci podali naši pracovníci pomocnou ruku,“ nabídl spolupráci Zika.

                                                    

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky