Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Guvernérka ostrova Gotland si přeje dále spolupracovat s Libereckým krajem

05. 09. 2008
[id:6912|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman Petr Skokan a radní pro Evropské projekty LK Vít Příkaský přivítali v sídle kraje v Liberci guvernérku partnerského švédského ostrova Gotland Marianne Samuelsonovou. Guvernérku doprovázeli Lennart Edlund, z kanceláře zahraniční spolupráce, kulturního dědictví,  památkové péče a  regionálního rozvoje, Lars Bäckman, z oddělení informací a  Georg Gyllenfjel, vedoucí kanceláře pro záležitosti EU.

“Hosté ze zajímavého a krásného ostrova přijeli na dvoudenní reciproční návštěvu, na které jsme projednali další možnosti spolupráce, zejména v oblasti archeologie, památkové péče, kultury cestovního ruchu a také regionálního rozvoje,” uvedl hejtman s tím, že přínosné byly například postřehy, jaké má dopady decentralizace památkové péče, která se uskutečnila ve Švédsku již před 15 lety.

Podle hejtmana je spolupráce s Gotlandem výhodná i proto, že ostrov je zhruba stejně veliký jako Liberecký kraj, byť má jen jedno město – Visby, a 92 osad s 92 kostely s celkem 57 tisíci obyvateli.

“Krásná příroda, zdravé ovzudší a  rozrůstající se služby jsou velice výhodné pro turistiku,” dodal Petr Skokan, který ostrov před rokem osobně  spolu s dalšími radními poznal.

 Hosté navštívili Technickou univerzitu, Severočeské muzeum a Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci a hotel Ještěd. Dále pak zavítali na zámek Sychrov, na kozí farmu a brusírnu skla v Pěnčíně na Jablonecku a sklářské studio Ajeto v Novém Boru.

“Byla to zajímavá a poučná cesta. Ukázalo se, že máme mnoho společného. Také nás zajímá vzdělávání vysokoškoláků, péče o kulturní památky nebo chov ovcí,” vypočítala guvernérka.

“Například máme problémy s Evropskou unii, neboť naše ovce, kterých je na ostrově na šedesát tisíc, prý jsou malého vzrůstu a neodpovídají tak evropským parametrům,” dodala s úsměvem.

Podle ní i u nich mají bývalý vojenský prostor, a tak se nyní zabývají možnostmi jeho využití.

“V tomto smyslu jsme našli společnou řeč v souvislosti s naším bývalým prostorem v Ralsku. Podnětné však byly i informace, jak rekonstruují staré domy ze 17. století, jako my se snažíme zachovat podstávkové domy, a jak se Švédům daří čerpat peníze z evropských fondů,” upozornil Vít Příkaský.

Hejtman i guvernérka vyjádřili v závěru setkání přání, aby spolupráce mezi oběma regiony pokračovala i po letošních volbách do krajského zastupitelstva.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302