Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Gymnázium F. X. Šaldy, nejstarší české v Liberci, se opravuje

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 11. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7142|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Liberecké gymnázium F. X. Šaldy, které v příštím roce oslaví 90. výročí svého vzniku a je nejstarší českou školou v Liberci,  investuje s pomocí Libereckého kraje miliony korun na opravy. Už letos o prázdninách kraj uvolnil 25 milionů korun do statického zabezpečení pavilonu postaveného v 70. a 80. letech minulého století. Budova totiž začala praskat.

Ukončení I. etapy rekonstrukce deklarovali v pátek slavnostním přestřižením  pásky náměstek hejtmana pro školství Petr Doležal,  Irena Přádná, ředitelka školy, kterou navštěvuje 620 studentů,  a generální ředitel stavební společnosti Stavby, a.s.,  Říčany Jaromír Kazda.

„Kvůli narušení statiky museli stavbaři v přízemí pavilonu vybourat všechny příčky, stát zůstaly jen obvodové zdi a hlavní nosníky. Bylo třeba zpevnit podloží, aby si stavba dál nesedala Škola získala moderní učebny a kabinety a také prostor pro nové šatny,“ uvedl Petr Doležal s tím, že další peníze  škola potřebuje na zateplení a výměnu oken, na rekonstrukci čeká i kuchyně s jídelnou.

Ředitelku mrzí jen to, že spolu se statickým zajištěním nebylo možné také vyměnit okna a zateplit plášť budovy. "Máme sice opravené interiéry, ale stará okna, která netěsní a některá z nich jsou dokonce zašroubovaná, protože by se nedala zavřít nebo hrozilo, že vypadnou," popsala stav ředitelka.

„Na zateplení budovy a nová okna žádal kraj dotaci z operačního programu Životní prostředí. A uspěl, díky tomu by se budova měla nového pláště dočkat nejpozději příští rok o prázdninách,“ připomněl náměstek hejtmana.

"Vytápění nás ročně stojí milion korun, doufáme, že zateplení a nová okna sníží naše náklady o třetinu," doplnila ředitelka. Po zateplení by měly opravy pokračovat další etapou v kuchyni a jídelně, ta přijde na 20 milionů korun.

Liberecké gymnázium nebylo jedinou školou, do které letos kraj investoval. Opravy a zateplení se dočkala Střední škola gastronomie a služeb v Dvorské ulici v Liberci a Střední škola v Lomnici nad Popelkou. Nové sociální zařízení mají například studenti Gymnázia a Sportovního gymnázia v Jablonci nad Nisou.

"Za poslední čtyři roky kraj do oprav a rekonstrukcí školských budov investoval téměř 370 milionů korun," shrnul Petr Doležal. (s využitím čtk)

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky