Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hasičstvo, to je tradice, odvaha, ochota pracovat ve prospěch bližního

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 01. 08. 2018 00:00

Sdílet článek

Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje opět hostí novou výstavu. Tentokrát s názvem HASIČI VLASTNÍMA OČIMA, kde autory všech fotografií jsou samotní příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky a předkládaný výběr fotografií mapuje širokou škálu náročných činností prováděných při řešení mimořádných událostí. Slavnostní zahájení výstavy se koná 6. srpna 2018 ve 13 hodin.

Práce hasičů je fyzicky velmi náročná a hasiči jsou při likvidaci požárů a jiných mimořádných událostí často vystaveni extrémnímu nebezpečí. Výstava si klade za cíl přiblížit právě náročnost práce hasičů široké veřejnosti. „Hasičstvo, to je tradice, odvaha, ochota pracovat ve prospěch bližního. Pevně věřím, že výstava HASIČI VLASTNÍMA OČIMA vás o tom přesvědčí,“ uvedl plk. Ing. Luděk Prudil, ředitel HZS Libereckého kraje.

Tradice hasičských jednotek má v České republice nejsilnější kořeny právě v Libereckém kraji, na jehož území vznikla vůbec první hasičská jednotka v zemích tehdejšího Rakouska-Uherska. Jejím zakladatelem byl v roce 1850 v Zákupech na Českolipsku Ferdinand Leitenberger, jeho podoba je zachycena na výroční fotografii hasičské jednotky z Bozkova.

Na několika dobových a výročních fotografiích z přelomu 19. a 20. století je prostřednictvím skvělé úrovně provedení hasičských uniforem demonstrován vysoký společenský kredit hasičských jednotek. Vysoká prestiž členství v hasičských jednotkách často vedla k zapojení celých rodin do těchto jednotek, a to i v několika pokoleních. Na výroční fotografii hasičské jednotky z Brenné na Českolipsku z roku 1910 lze tuto skutečnost vysledovat prokazatelnou vzájemnou podobností mnoha hasičů.

Fotovýstava pořádaná u příležitosti konání letošního Mistrovství ČR profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu v Liberci bude probíhat na těchto místech:
24. 8. – Home Credit Arena Liberec, Jeronýmova 570/22
6. – 30. 8. – Krajský úřad Libereckého kraje, U Jezu 642/2 A
6. – 30. 8. – Obchodní centrum Forum, Soukenné nám. 2a/669
7. – 30. 8. – Nákupní centrum Géčko (Globus), Sousedská 599

 Zdroj: HZS LK

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky