Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman „křtil“ rekonstruovanou jabloneckou transformovnu

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 10. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7024|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Za účasti hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana byla v pátek 2. 10. slavnostně uvedena do provozu rekonstruovaná transformovna Jablonec Sever. Akce se zúčastnili generální ředitel ČEZ Distribuce, a.s. Josef Holub, ředitel útvaru Metodická podpora distribuce ČEZ, a.s. Karel Kohout a hejtman Libereckého kraje Petr Skokan. Investice do rekonstrukce dosáhla 40 milionů korun.

„Oceňuji, že ČEZ investuje do zásobáren elektrické energie v našem regionu. Je to velký příspěvek pro uživatele, kteří  e tak mohou spolehnout na pravidelnou dodávku. Tím, že se chystají další podobné investiční akce ve prospěch firem a podnikatelů, přispěje ČEZ k dalšímu rozvoji Libereckého kraje,“ řekl hejtman.

Na Jablonecku je nutné podle generálního ředitele ČEZ Distribuce, a.s. Josefa Holuba zrealizovat řadu technických opatření na distribuční síti.

"Tyto aktivity společnosti ČEZ v Libereckém kraji samozřejmě vítáme, " dodal  hejtman.

Rekonstrukce transformovny spočívala především ve výměně dvou  25 MVA transformátorů za výkonnější 40 MVA duální transformátory, které převádí  napětí z velmi vysokého napětí 110 kV na vysoké napětí 10 kV, což je současně používané napětí, nebo na 22 kV po unifikaci napětí v oblasti Jablonce.

ČEZ Distribuce, a.s. ze Skupiny ČEZ investuje do rozvoje distribuční soustavy na Jablonecku zvýšený objem  finančních prostředků, které mají za cíl umožnit nová připojení dalších zákazníků k distribuční soustavě Skupiny ČEZ. 

Rozsáhlé investiční akce jsou naplánovány v letech 2008 – 2010 a jsou rozděleny do tří etap.

V první etapě, která právě probíhá, dochází k výměně nových a výkonnějších transformátorů. ČEZ Distribuce, a.s. ze Skupiny ČEZ plánuje ještě do konce roku vyměnit v této lokalitě další  40 MVA transformátory v transformovně Jablonec Liaz. Ve druhé etapě energetici  řeší propojování vedení, jejich posilování a rekonstrukci a další výstavbu nového vedení vysokého napětí. V závěrečné třetí etapě, která bude dokončena v roce 2010 dojde k výstavbě zcela nové transformovny 110/22 kV Jablonec Jih a k výstavbě přívodního vedení velmi vysokého napětí 110 kV k této transformovně. V rámci města Jablonec nad Nisou  v období od roku 2008 do 2010 energetici investují do posílení sítí téměř 0,5 miliardy korun.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky