Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hejtman a členové Rady LK diskutovali se starosty Jilemnicka

03. 09. 2009
[id:8663|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman LK Stanislav Eichler a členové Rady LK náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl, náměstek hejtman Martin Sepp pro dopravu a radní Jaroslav Podzimek pro zemědělství a životní prostředí dnes sešli na jilemnické radnici se starosty 21 obcí a měst tohoto regionu.

Je to další setkání členů rady se starosty menších měst a obcí, tentokrát na Jilemnicku. Starosty například zajímalo, jaká je dlouhodobá koncepce kraje v likvidování bioodpadu, problematika financování mikroregionů, fungování středních škol v Jilemnici nebo možnosti rekonstrukce silnice v Roztokách u Jilemnice,“ uvedl Stanislav Eichler, který v úvodu upozornil, že i kraj, stejně jako obce a města, se potýká s propadem příjmů – do konce roku až 200 miliónů Kč.

„Musíme lépe hospodařit a šetřit. Kraj musí prioritně zajistit mandatorní výdaje ve školství, zdravotnictví a na sociální služby,“ poznamenal Stanislav Eichler.

 V úvodu setkání vystoupil náměstek hejtmana pro školství s informací, že pokud by kraj podle zpracovaného generelu chtěl mít všechna školská zařízení na 100 procent vpořádku, potřeboval by k tomu 8,5 miliardy korun. Pokud by jen zlikvidoval všechny nedostatky, potřeboval by miliardy dvě. K dispozici však není ani sto miliónů Kč ročně.

„V každém případě prostřednictvím Komise pro školství a sport Rady Asociace krajů ČR budeme bojovat za to, aby rozpočet na příští rok nebyl snížen o 3,2 miliardy, jak navrhuje vláda, a aby byly zajištěny prostředky na školství, tedy i základních a mateřských škol, které obce zřizují,  alespoň ve stávající výši,“ řekl náměstek.

„Pokud se týká jilemnické střední školy, která je jedinou v této spádové oblasti, určitě ji nenecháme zahynout. Bude však muset nabídnout, vzhledem k snižujícímu se počtu studentů, i další, zejména odborné obory,“ doplnil s tím, že mimo krajského rozpočtu je nutné čerpat zejména z jiných zdrojů, grantů ministerstev, ROP, Cíl II či programů EU.

Velká část otázek směřovala na náměstka hejtmana pro dopravu Martina Seppa, zejména pokud se týká investičních akcí.

„Zdůrazňuji, že prioritou kraje jsou silnice II. a III. třídy, které vlastníme. Letos jdou do investic na komunikace částky ve výši stamiliónů korun, a bude tomu i v příštích letech. Nechceme ani v době světové finanční  krize investice do dopravní infrastruktury snižovat. Faktem je, že na místní komunikace již toho mnoho nezbude,“ upozornil Martin Sepp.

„A důležité je také zajistit v kraji dopravní obslužnost a bezpečnost na silnicích,“ dodal.

Starostové upozornili také na nedostatky v údržbě zeleně v okolí komunikací II. a III. třídy.

„Připravujeme koncepci údržby zeleně, což neznamená jen sekání trávy v příkopech. Podíváme se také na kvalitu a efektivitu práce pracovníků Krajské správy silnic,“ řekl mimo jiné náměstek.

Předsedkyně Mikroregionu Jilemnicko Jana Čechová, rovněž místostarostka Jilemnice, kvitovala již třetí návštěvu hejtmana v tomto regionu za osm měsíců, kdy je současná Rada LK ve funkci. Přivítala také za všechny starosty návrh hejtmana i zúčastněných radních, že je třeba o problémech informovat, ptát se, diskutovat a co nejčastěji jednat.

 

Členy Mikroregionu Jilemnicko jsou:

 

 

Benecko

Ing. Jaroslav Mejsnar

Bukovina u Čisté

Jiří Hanousek

Čistá u Horek

František Vancl

Horka u Staré Paky

Jiří Brádle

Horní Branná

Ing. Miloslav Martin

Jablonec nad Jizerou

Václav Nosek

Jilemnice

Mgr. Vladimír Richter

 

Ing. Jana Čechová (místostarostka)

 

Ing. Petr Faistauer (tajemník)

Jestřabí v Krkonoších

Zbyněk Hartig

Kruh

Roman Kužel

Levínská Olešnice

Antonín Lízr

Martinice v Krkonoších

Leoš Mejvald

Mříčná

Jana Holcová

Paseky nad Jizerou

Hana Růžičková

Peřimov

Bohuslava Holubcová

Poniklá

Miloslava Kavánová

Rokytnice nad Jizerou

Petr Matyáš

Roztoky u Jilemnice

Osvald Suss

Studenec

Jiří Ulvr

Svojek

Josef Dejmek

Víchová nad Jizerou

Ing. Zbyněk Hrubec

Vítkovice v Krkonoších

Milan Rychtr

Manažerka Jilemnicka-svazku obcí

Ing. Radka Soukupová

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302