Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman a radní vzdali hold obětem holocaustu

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 01. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7434|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Vzpomínkového aktu na židovském hřbitově v Liberci u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinů proti lidskosti se včera zúčastnili v Památníku obětem šoa  i zástupci  Libereckého kraje, hejtman Stanislav Eichler  a náměstci hejtmana Vít Příkaský a Martin Sepp.

Hejtman přednesl slavnostní proslov: Vážené dámy, vážení pánové, vážení hosté,

sešli jsme se tu u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, abychom si připomněli hrůzné události z II. světové války, jakými byly křišťálová noc, pronásledování Židů, koncentrační tábory a plynové komory.

Tento památný den, který se v mnoha zemí Evropy symbolicky slaví v den osvobození koncentračního a vyhlazovacího tábora O

světim - Březinka 27. ledna 1945, připomíná  6 - 8 miliónů židovských obětí, když vyvražděny byly dvě třetiny evropských Židů.

Uchráněni nabyli ani Židé žijící v našem kraji – tehdy Sudetech, když například  během křišťálové noci byly vypáleny desítky synagóg, včetně asi padesáti v českém pohraničí na územích, která byla několik týdnů před tím Mnichovskou dohodou připojena k Říši. Konkrétně u nás shořely synagogy v Jablonci nad Nisou, České Lípě a v Liberci. Je děsivé, že henleinovci kolem hořících budov tančili za zpěvu nacistických písní a vyháněli Židy, většinou staré lidi z bytů a svlečené je honili po ulicích.

Toto je memento, proč si musíme holocaust stále připomínat, abychom tak přecházeli zločinům proti lidskosti.

 Po skončení pietního akru, na němž také zazněla jména mrtvých, začínající písmenem G, se hosté odebrali na radnici, kde večer zakončili neformálními rozhovory s osobnostmi města a kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky