Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman diskutoval v liberecké Fotokavárně

  • 18. 05. 2001 01:00

Sdílet článek

[id:17|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]

Necelé dvě hodiny včera odpoledne diskutoval hejtman Libereckého kraje RNDr. Pavel Pavlík s občany v rámci přátelského posezení s podtitulem "Kdo jsem, co chci a co mohu" v liberecké Fotokavárně. Komorní diskusní podvečery připravila obecně prospěšná společnost Společnost pro Jizerské hory a RNDr. Pavel Pavlík byl jejím prvním hostem.

Necelou dvacítku občanů zajímal především rozvoj Libereckého kraje v příštích letech. V tomto bodě označil hejtman za nejdůležitější otázku financování krajů. "Nevyjasněnosti kolem způsobu financování krajů v příštím roce jsou nejen brzdou rozvoje, ale například nás dostávají do potíží i při získávání prostředků z předvstupních fondů EU na koncepce či rozvojové programy, neboť nejsme schopni zajistit finanční spoluúčast. Zatím jsme pouze dotováni ze strany státu, bez částečného podílu na daňových výnosech a přesunem kompetencí a zařízení do naší správy k nám přicházejí jen účelově vázané prostředky. Brzdí to naši aktivitu a staví nás to do role pouhého pošťáka," vysvětlil RNDr. Pavlík.

Dotazy občanů směřovaly i na pozitiva a negativa vstupu republiky do EU, otázce rovnosti všech čtyř okresů v rámci Libereckého kraje. Člena Sdružení ekologických středisek Pavučina zajímala otázka ekologické osvěty a metodiky kraje v této oblasti. Zástupkyně občanského sdružení Focus zase žádala odpověď na dotaz ohledně způsobu financování neziskových organizací v oblasti sociální a zdravotnictví. "Reforma veřejné správy se takřka vůbec nedotkla oblasti sociální. Přesto si přeji, aby kraj měl v příštích letech dostatek prostředků na kvalitní projekty, které budou přirozeně procházet systémem výběru," podotkl hejtman. Občané žádali také vysvětlení k situaci ohledně avizovaného posunutí termínu rušení okresních úřadů. "Bez ohledu na to, jak se k tomu staví ministerstvo, chceme, aby přechod příspěvkových organizací OkÚ na kraje byl zahájen již začátkem příštího roku," doplnil hejtman.

Dalšími tématy včerejší zajímavé diskuse byly i otázky zahraniční politiky, potažmo vnějších vztahů, kraje či nedostatek prostředků na provoz Státní vědecké knihovny v Liberci, jejímž zřizovatelem se má kraj stát od 1.7.2001. V neposlední řadě se hovořilo i na téma regionů soudržnosti NUTS 2 jako celků, jež jsou partnery pro EU, v tomto bodě RNDr. Pavlík vysvětloval pozitiva skutečnosti, že Liberecký kraj patří do trojlístku "Liberecký, Pardubický, Královéhradecký" a nebyl přiřazen ke dvojici krajů Ústecký a Karlovarský. "Z hlediska demografického i složení průmyslu máme k Pardubickému a Královéhradeckému kraji rozhodně blíže," dodal závěrem hejtman Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky