Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman Eichler předával v Brništi Certifikáty Regionálního produktu Lužických hor a Máchova kraje

Šírová Květa

  • 11. 07. 2011 09:45

Sdílet článek

Výrobcům dvanácti ze třinácti regionálních výrobků předával v sobotu 9. července v Brništi „Certifikát Regionální produkt Lužických hor a Máchova kraje“ hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Předávání byli přítomni také starostové měst a obcí, ve kterých ocenění výrobci působí.

„Cílem projektu je zavedení místní - regionální značky Regionální produkt Lužické hory a Máchův kraj, která garantuje místní původ výrobku a jeho vazbu na uvedenou oblast, ale také jeho kvalitu a šetrnost vůči životnímu prostředí,“ vysvětlil hejtman.

Místní akční skupina LAG Podralsko připravila pro drobné výrobce a producenty nabídku spolupráce a zapojení se do projektu "Regionální produkt Lužické hory a Máchův kraj",  který vznikl na podporu marketingu místní produkce z oblasti Lužických hor a Máchova kraje. Hodnotící komise zhodnotila 13 přihlášených výrobků a rozhodla 12 z nich uznat jako nositele značky Regionální produkt Lužické hory a Máchův kraj.

„Nápad na udělování regionální značky „klíčil“ delší čas, impulzem byla naše loňská účast na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích. Byli jsme bez výrobků z našeho regionu jako Popelka. Další rozhodující pak byla výstava Regiony ČR v Lysé nad Labem v únoru letošního roku. Po usilovném shánění někoho kdo by předvedl své výrobky z našeho území jsme oslovili paní Grolichovou (Heřmanická keramika) a ta se s námi výstavy zúčastnila,“ vysvětlil Jindřich Šolc z občanského sdružení LAG Podralsko.

 Po této výstavě padlo definitivní rozhodnutí připravit regionální značku a vyhlásit příjem přihlášek o udělení certifikátu. V březnu 2011 byl Valnou hromadou LAG Podralsko schválen název značky, logo, pravidla pro udělování značky a vyhlášení 1. Kola certifikace. Poté byla značka přihlášena k registraci u Úřadu pro průmyslové vlastnictví.

„Následovalo objíždění území a oslovování výrobců, na naši nabídku přistoupila asi čtvrtina oslovených. Odmítnutí byla někde i „razantní“ jindy spíše vyčkávací –„počkám až jak se to ujme“,“ doplnil Šolc.

Držitel značky může značkou označovat certifikované výrobky, mít ji umístěnou na své prodejně, používat ji v internetové prezentaci. Výrobce může své výrobky prodávat na výstavách kterých se LAG Podrasko zúčastňuje, a to zdarma, nebo za výrazně nižší ceny. LAG Podralsko má připraveny ke spuštění internetové stránky značky, kde budou všechny certifikované výrobky uvedeny včetně kontaktu na výrobce a informace kde lze daný výrobek zakoupit.

„Informujeme výrobce o probíhajících akcích v obcích regionu kde mohou své výrobky nabídnout. Na druhé straně komunikujeme se starosty obcí našeho území a poskytujeme jim informace o výrobcích s možností pozvat je na jimi pořádané akce,“ doplnil Šolc.

V současnosti podal LAG Podralsko projekt na získání finančních prostředků na nákup prodejních stánků, které pak bude certifikovaným prodejcům půjčovat k využití. Do připravované Výzvy k podávání projektů na podporu rozvoje venkova je zařazena nově Fiche s podporou zakládání podniků a jejich rozvoje.

„Samozřejmě oslovujeme další výrobce a připravujeme další kolo hodnocení, pravděpodobně na podzim 2011,“ dodal Šolc.

 

Seznam oceněných produktů:

Krůtí uzený plátek

PROMINENT CZ s.r.o.

Krůtí uzené prso

PROMINENT CZ s.r.o.

Krůtí párečky

PROMINENT CZ s.r.o.

Mléko PROMINENT

Zemědělské obchodní družstvo Brniště

Heřmanická keramika

Hana Grolichová,

Komplet stolu s lavicemi z masivního dřeva

Oldřich Lundák

Turistický komplet

Oldřich Lundák

Papírové masky

PVO s.r.o.

Kozí sýry z Nového Dvora

Paed Dr. Milena Krejzová

Zmrzlina ze Stráže

Heinrich Valentin Schwarzkopf

Med z Bělé

 

Petr Bartoš

Umělecká díla Světlany Žalmánkové

Světlana Žalmánková

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky