Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman kraje jednal s předsedou Evropského výboru Saského zemského sněmu o možné spolupráci mezi Libereckým krajem a Svobodným státem Sasko

  • 10. 06. 2003 00:00

Sdílet článek

[id:625|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]

 

 

Hejtman kraje jednal s předsedou Evropského výboru Saského zemského sněmu o možné spolupráci mezi Libereckým krajem a Svobodným státem Sasko

 

Na konec minulého týdne pozval hejtman Pavel Pavlík na jednání o budoucnosti spolupráce mezi Libereckým krajem a Svobodným státem Sasko předsedu Evropského výboru Saského zemského sněmu Petera Adlera. Tato návštěva se uskutečnila na základě již předešlého setkání obou představitelů na Výroční konferenci Česko-německého diskusního fóra, která proběhla v únoru letošního roku v Mnichově. Hlavním a v podstatě jediným tématem jednání byly možnosti, jak dále postupovat v komunikaci se Svobodným státem Sasko, se kterým chce Liberecký kraj spolupracovat. „Po vzniku krajů jsem očekával hladkou spolupráci se Saskem, protože považuji spolupráci s našimi sousedy za nadstandardní a klíčovou v mnoha ohledech. V trojmezí Libereckého kraje, Dolnoslezského vojvodství a Saska fungovala báječná spolupráce na úrovni obcí v rámci Euroregionu Nisa, ale bohužel jsme na straně Saska nenalezli  partnera. Jen těžko lze nakládat s výrokem – naším partnerem je Praha nikoliv Liberec. Není normální žít v tomto vztahu a domnívám se, že tak, jak potřebuje Liberecký kraj spolupracovat se Saskem, tak i Sasko potřebuje spolupráci s námi. Před dvěma dny jsem navštívil Dolnoslezské vojvodství, kde jsem jednal s maršálkem a musím říci, že tuto spolupráci považuji za velmi dobrou a fungující. Ten mi potvrdil, že se s prezidentem Saského zemského sněmu schází poměrně pravidelně a jednají společně o formách spolupráce mezi oběma samosprávnými celky. “ Peter Adler zhodnotil výroky hejtmana jako pozitivní a on sám považuje tuto pozici za nesprávnou, protože Praha je partnerem pro Berlín. Vyjádřil spolupráci mezi krajem a Saskem podporu a rád by k vytvoření takové spolupráce přispěl. Nabídl hejtmanovi, aby se společně stali nositeli těchto myšlenek spolupráce a přislíbil, že se spojí s prezidentem Saského zemského sněmu, což je parlament Saska, aby mu tlumočil tyto názory. Rovněž přislíbil, že se pokusí o zprostředkování osobní schůzky mezi oběma představiteli a tímto rovněž hejtmana pozval do budovy Saského zemského sněmu. „Byl bych osobně velmi šťastný, kdyby došlo v této záležitosti k průlomu“, dodal Adler. „Já jsem samozřejmě rád za tuto nabídku. My jsme před nedávnem jednali s landrátem landkreisu Löbau-Zittau o možných formách spolupráce, nezavíráme dveře žádné spolupráci, ale chceme, aby fungovala na úrovni samospráv. Na druhou stranu bych nerad, aby to byla spolupráce podřízeného s nadřízeným – „malého s velkým“, stojíme o partnerství. Rád bych eventuální setkání s naším saským protějškem realizoval společně s hejtmanem Ústeckého kraje Jiřím Šulcem, se kterým jsme si v této otázce názorově velmi blízko a jejich kraj řeší podobnou situaci.“ V tuto chvíli je pro kraj prioritní propojení mezi ČR a Německem rychlostní silnicí R-35, o kterém se intenzivně jedná. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky