Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman Libereckého kraje předá nový vůz SDH Smrčí

Šírová Květa

  • 24. 09. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8802|autor:Šírová Květa|email:kveta.sirova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 324|mobil:|aktualizace:]

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler předá v sobotu 26. září v obci Záhoří na Semilsku nový doprovodný zásahový vůz s vlekem Sboru dobrovolných hasičů Smrčí.  

„Liberecký kraj poskytl obci Záhoří účelovou finanční dotaci na pořízení druhého zásahového sedmimístného vozu Dacia Logan ve výši 192 000,- Kč a 40.000,- Kč na nákup přívěsu,“ řekl hejtman Stanislav Eichler.

Díky novému vozu se jednotka SDH Smrčí od 1. ledna 2010 posunula z kategorie JPO 5 do kategorie JPO 3. Předání vozu proběhne v rámci společenského setkání v Sokolovně v Záhoří od 13 hodin. Na dalším programu je pochod krásných mažoretek „Perličky“, vystoupení dětí z MŠ Záhoří, ukázka klasických i moderních tanců, vystoupení Ohnivé ženy dívčí skupiny Ambrosie a ukázka tradičních irských tanců a stepů.

 

 

Historie a současnost SDH Smrčí

SDH Smrčí byl založen již v roce 1878. Sbor tvořili obyvatelé obcí Smrčí, Pelechov, Dlouhý, Záhoří a okolí. Sbor měl 50 členů a do roku 1900 stoupl počet členů až na 80. Po válce došlo k doplnění výzbroje a sepsání kompletního seznamu členů, který v roce 1950 dosáhl počtu 103. Roku 1963 byla odsouhlasena stavba nové hasičské zbrojnice, která byla dokončena v roce 1967. Dále SDH pomáhal při mnoha akcích pro obec, jako například při výstavbě hřiště, při opravách cest, čištění studní a pod. Též pořádal mnohé kulturní akce v místní sokolovně. Sbor rovněž připravoval a vysílal soutěžní družstva na hasičské soutěže. Roku 1989 zažil sbor určitý úpadek, počet členů a pořádaných akcí se snížil. K oživení činnosti sboru došlo v roce 2005, kdy byla sboru přidělena starší cisternová automobilová stříkačka LIAZ. Byla sestavena výjezdová jednotka, která byla postupně rozšiřována novými členy.

V současné době má sbor 26 činných a 13 přispívajících členů. Další roky se činnost zaměřila na získání nové výzbroje a výstroje potřebné k účinnějším zásahům a ke splnění požadavku na vybavenost v kategorii JPO 5. Prostředky na nákup vybavení byly získány hlavně z dotací, ale nemalou částí přispěla i obec. Členové jednotky se zúčastnili řady školení potřebných pro výkon funkcí v jednotce. Po splnění většiny požadavků od HZS bylo sboru nabídnuto zařazení do kategorie JPO 3 (dojezd k místu zásahu do deseti minut) a současně pořízení druhého hasičského vozu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky