Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman LK převzal od Českého svazu včelařů čestné uznání

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 02. 2012 13:14

Sdílet článek

 

Hejtman LK Stanislav Eichler (ČSSD) dnes převzal v sídle Libereckého kraje v Liberci čestné uznání republikového výboru Českého svazu včelařů (ČSV), které mu předal předseda OO ČSV v České Lípě a člen republikového výboru Jan Hlaváček.

Slavnostního setkání se rovněž zúčastnili radní pro zemědělství a životní prostředí Jaroslav Podzimek, vedoucí odboru KÚ LK Jaroslava Janečková a místopředseda OO ČSV Česká Lípa Jiří Dvořák.

 „Jako první v  České republice ocenil republikový výbor dlouhodobou podporu Libereckého kraje včelařům a jejich chovům. Zároveň jsme chtěli alespoň takto poděkovat za loňskou dotaci ve výši 150 000 korun na odhalení a likvidaci nebezpečného  moru včelího plodu,“ vysvětlil Jan Hlaváček.

Hejtman prozradil, že včelařením se zabýval už jeho otec, nyní se o 10 včelstev stará jeho syn.

„Jsem rád, že tradice se v rodinách udržují a že se daří získávat pro tohoto náročného koníčka i mladé lidi,“ řekl s tím, že ocenění si velmi váží, neboť potvrzuje dlouhodobou podporu Rady a Zastupitelstva LK včelařům v celém regionu.

Podle Jana Hlaváčka se mor vloni objevil na dvanácti místech ZO Kunratice u Cvikova, proto včelaři požádali LK o pomoc, neboť hrozilo rozšíření nákazy.

„Prověřili jsme celý českolipský okres, kde se naštěstí objevilo jen jedno další ohnisko v Mimoni. Ale navíc se podařilo odhalit nákazu i na jednom místě na Semilsku. Ukázalo se tedy, že investování těchto peněz na prevenci se vyplatilo. Můžeme potvrdit, že nyní je celá oblast Českolipska od moru včelího plodu očištěna,“ řekl včelař - osmdesátník.

Okresní organizace Česká Lípa podle něj nyní sdružuje přes 400 včelařů, kteří pečují o téměř 4500 včelstev. Vloni se včelařům nejen na Českolipsku dařilo. V okrese Česká Lípa „vytočili“ 81 925 kg medu a 2584 kg vosku.

„V roce 2010 to bylo „jen“  63 832 kg medu a 2299 kg vosku. Nárůst je tedy značný a potěšující,“ podotkl s úsměvem Jan Hlaváček, který sám vlastní 38 včelstev a ještě se stará společně s členy včelařského kroužku na ZŠ v Novém Boru o tři školní úly.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky