Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hejtman LK se zúčastní mimořádného zasedání frakce PES v Malmö

16. 10. 2009
[id:8924|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler se zúčastní mimořádného zasedání  frakce PES (Evropská strana sociálně demokratická) Výboru regionů, které se uskuteční  22. – 23. října ve švédském Malmö. Sociální demokraté, socialisté a progresivní demokraté tvořící frakci PES zasednou na radnici v Malmö a budou jednat na téma „Ekologický inteligentní růst“.

 „Po příjezdu ve čtvrtek nejdříve navštívíme  Western Harbour, novou obytnou čtvrť v Malmö, která produkuje svoji vlastní 100% obnovitelnou energii. Poté si členové skupiny prohlédnou kogenerační elektrárnu Øresund, která se nyní začala stavět, a která by měla produkovat elektřinu a vyhřívat prostřednictvím bioplynu,“ uvedl hejtman s tím, že nakonec účastníci navštíví SYSAV, jednu z nejvýkonnějších spaloven na světě, kterou využívá 15 místních úřadů v regionu Skåne a která produkuje elektřinu a vyhřívá z domácího odpadu.

„Návštěva nám určitě poskytne výbornou příležitost vidět praktické příklady ekologického inteligentního růstu,“ dodal hejtman.

V pátek pak začne mimořádné zasedání skupiny PES, které zahájí starosta města Ilmar Reepalu.

 

Strana evropských sociálních demokratů, Party of European Socialists (PES), vzniklá roku 1992, sdružuje středo-levicové strany ze zemí EU a Norska. Již od prvních voleb do Evropského parlamentu v roce 1979 působí členové těchto sociálnědemokratických, socialistických a labouristických stran v jejím předsednictvu. Po volbách v roce 2009 je v Evropském parlamentu druhou nejsilnější frakcí, se 161 poslanci. Kongres strany se schází jednou za dva roky, rozhoduje o politické orientaci PES, volí prezidenta a viceprezidenta, kteří řídí a reprezentují stranu na každodenní rovině. Současným prezidentem PES je od dubna 2004 bývalý dánský premiér a předseda Dánské sociálnědemokratické strany Poul Nyrup Rasmussen.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302