Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman LK Stanislav Eichler jednal s kanadským konzulem Jerry Jelinkem

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 04. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7983|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman LK Stanislav Eichler včera setkal v sídle kraje s honorárním konzulem ČR v Kanadě Jerry Jelinkem. Jednání se zúčastnili členové Rady LK Lidie Vajnerová, Vít Příkaský a Pavel Petráček, a také představitelé podnikatelských kruhů Libereckého kraje.

Konzul v úvodu připomněl, že je třeba zviditelnit Liberecký kraj zejména v provincii Alberta, kde on působí.

„Minulý rok předváděla při návštěvě starosty Edmontonu v libereckém kraji pardubické firmy BG SYS HT, s.r.o. – moderní technologii opravy silnic v terénu. Dnes spolupracují s Kanadou a vyvážejí tam dvě tun materiálu,“ uvedl příklad spolupráce konzul.

„Žel, Centrum nanotechnologie v Albertě a Technická univerzita v Liberci se ve spolupráci nespojily, což je špatné,“ doplnil s tím, že firma  ELMARCO ale podepsala smlouva minulý měsíc.

Hejtman zdůraznil. Že hlavním tématem setkání je ukázat dalším podnikatelům možnosti se realizovat na podnikatelském a průmyslovém trhu v Albertě.

„Plánujeme obchodní a podnikatelskou misi do Alberty 13. – 23. září 2009, kterou organizuje Business Travell Club EU. Podnikatelé, kteří mají zájem, se můžou nahlásit,“ řekl Jerry Jelinek a připomněl, že provincie Alberta je 9x větší než ČR, má 3,3 milióny obyvatel, velmi nízkou nezaměstnanost,  90% importu putuje z USA a v Albertě se neplatí daně, pouze clo 5%.

Dále hovořil o konkrétních oblastech možné spolupráce: v Albertě je na prvním místě ropný průmysl (druhé největší zásoby ropy na světě), další možnosti v oblastech těžby dřeva, leteckého průmyslu, stavebního průmyslu (izolace, specifické střešní krytiny apod.), životní prostředí (možnosti rekultivace po povrchové těžbě ropných písků), zdravotnictví – výzkum, komunikační technologie, případně cestovní ruch.

„Kanaďané ale příliš do ČR nejezdí, chce to investice do této oblasti – prosadit jméno a povědomí o ČR jako možná destinace pro kanadské turisty,“ upozornil konzul.

Honorární konzul zmínil i možné plány jedné kanadské firmy do budoucna – pokud se najde odbytiště v ČR pro protipovodňové zábrany, bude společnost nabízející tento sortiment hledat i místo pro výrobu některých částí (protipovodňové tubusy, trajlery), v Česku.

„Nabízí se tak další potenciál česko-kanadské spolupráce. Měla by to být otázka cca jednoho roku,“ podotkl konzul.

Hejtman Stanislav Eichler uvedl, že v tomto smyslu jsou velmi důležité schůzky zástupců kraje a obchodní hospodářské komory.

„Důležitá je zejména informovanost, předávání zkušeností a  společné úsilí. Je dobře, že Komora nyní intenzivně pracuje na projektu „Priority spolupráce“, který by měl významně pomoci Libereckému kraji a podnikatelskému prostředí v nelehké době světové krize,“ řekl na závěr schůzky hejtman.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky