Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hejtman LK Stanislav Eichler navštívil VET CENTRUM pro novodobé válečné veterány a podpořil jeho činnost

31. 07. 2012

 

Hejtman LK Stanislav Eichler (ČSSD) se dnes v „horních“ kasárnách (Horská 333/4, budova č. 3) v Liberci setkal s představiteli VET CENTRA - centra pro novodobé válečné veterány.   Prezentaci projektu VET CENTRA, které bylo vybudováno v rámci projektu na podporu a pomoc válečným veteránům, jenž zabezpečuje firma JOB ASISTENT s. r. o., provedl manažer společnosti Karel Krátký, rovněž válečný veterán, za přítomnosti nového velitele 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany plk. gšt. Ing. Radka Černého, specialistky trhu práce Zdeňky Hodaňové a pověřeného vedoucího kanceláře hejtmana Rudolfa Broulíka.

„Projekt pro veterány válečných konfliktů, který má pomoci novodobým válečným veteránům a jejich rodinám, mě samozřejmě zajímá, neboť vím, že jejich uplatnění na trhu práce po odchodu do civilu není jednoduché. Přece jen civilní zaměstnání potřebuje jinou odbornost, než byla nutná ve službě v armádě, a tak možnost rekvalifikace je více než potřebná,“ řekl hejtman a upozornil na to, že vláda a Ministerstvo obrany v pomoci veteránům v mnohém zaspala, a tak činnost dvou VET CENTER v Libereckém a Ústeckém kraji (v Litoměřicích) je více než potřebná a záslužná.

Podle manažera projektu a též předsedy Sdružení válečných veteránů LK Karla Krátkého vzniklo v kanceláři libereckého VET CENTRA v „horních“ kasárnách díky vzdělávací, informační a poradenské společnosti JOB ASISTENT s.r.o., významné konzultační středisko s programem pro novodobé válečné veterány a jejich rodinné příslušníky.

„Ten spočívá například v zajištění komplexního servisu po návratu z vojenské mise nebo po ukončení aktivní vojenské služby a pomoci k návratu do civilního života a na pracovní trh,“ uvedl manažer s tím, že zájem o zdraví, psychický stav či sociální podmínky válečných veteránů a jejich úspěšné uplatnění se na pracovním trhu je v současné době nezbytný a žádoucí.

VETC proto od ledna letošního roku slouží bývalým účastníkům válečných misí jako místa intenzivní podpory, poskytují se zde komplexní poradenské, diagnostické, motivační, vzdělávací a asistenční služby zejména v oblastech, v nichž může docházet k problematickým situacím. 

„Prostřednictvím projektu poskytujeme služby k eliminaci rizik a důvodů, které by mohly veterány začlenit do kategorie osob sociálně vyloučených nebo sociálním vyloučením ohrožených,“ zdůraznil Karel Krátký s tím, že do projektu se již zapojilo na 80 válečných veteránů z Liberce a širokého okolí.

Účastníkům je poskytována i přímá podpora, jejímž cílem je vytvořit rovné příležitosti k účasti v projektu i pro sociálně slabší jedince. Přímá podpora  je realizována prostřednictvím doprovodných opatření, kterými jsou například úhrada příspěvku na veřejnou dopravu, příspěvek na hlídání dětí, příspěvek na hlídání zdravotně postižených žijících ve společné domácnosti, příspěvek na ubytování, příspěvek na stravu, příspěvek na doplnění vzdělávacích požadavků rekvalifikace.

„Tato opatření směřují k odstranění bariér, které mohou bránit účastníkům v účasti v aktivitách směřujících k platnému zařazení do společnosti. Pro účastníky projektu jsou všechny aktivity hrazeny z prostředků projektu,“ vysvětlil manažer.

Vlastní činnost VET CENTRA je financována z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR a potrvá do září roku 2013.

„Takový potřebný projekt samozřejmě musím podpořit, neboť se díky 31. brigádě radiační, chemické a biologické ochrany, týká i našeho kraje. Na činnost chemických jednotek, které se zúčastnily válečných operací Pouštní bouře v Perském zálivu, aliančních a koaličních operací v Bosně a Hercegovině, Kosovu a Kuvajtu a dalších zemích, jsme pyšní. Je proto třeba po odchodu vojáků do civilu jim pomoci s vyhledáváním odpovídajícího zaměstnání a se zkvalitněním jejich života,“ podotkl Stanislav Eichler.

Liberecké VET CENTRUM sídlí v "horních" kasárnách, v budově vojenské ubytovny, kde je přístup z ulice Javorová. Své služby nabízí nejen válečným veteránům z Libereckého kraje, ale i z ostatních krajů naší republiky.

Kontakt: Ing. Karel Krátký e-mail: kratky@job-asistent.cz, telefon: 973 261 808, 775 873 142,

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588