Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman LK Stanislav Eichler se zúčastnil jednání Občanského sdružení Kokonín

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 06. 2012 14:44

Sdílet článek

 

Hejtman LK Stanislav Eichler (ČSSD) se na pozvání předsedy O.S. Kokonín Františka Soukupa zúčastnil 20. června jednání sdružení na téma Čistírna odpadních vod Kokonín. Setkání s občany se zúčastnil mimo jiné také člen o.s. a předseda Osadního výboru Josef Šikola.

Pana hejtmana jsme pozvali do naší místní část města, která bojuje o osamostatnění na Jablonci nad Nisou. Hlavním tématem ale tentokrát bylo umístění Čistírny odpadních vod v Kokoníně, se kterým naše sdružení nesouhlasí,“ řekl Josef Šikola, který připomněl znalecký posudek Jiřího Klicpery, který se zabývá i dalšími variantami umístění čistírny.

Hejtman se osobně s problémem seznámil a souhlasí s některými  námitkami občanů.

„Domnívám se, že podle dostupných materiálů není městem navržené řešení jasné a jediné. Je zřejmě třeba znovu odsouhlasenou variantu posoudit a znovu problematiku  stavby prodiskutovat,“ míní hejtman.

Zúčastnění občané odměnili vystoupení Stanislava Eichlera potleskem.

 

Ze znaleckého posudku:

 

Posouzeným problémem tohoto znaleckého posudku je návrh projektového řešení a umístění ČOV Jablonec nad Nisou, místní část Kokonín. Projekt vypracovalo projektové středisko SVS v Liberci. Zásadním problémem je samotné umístění stavby ČOV, protože návrh ji umísťuje do prostoru poměrně vysoko nad koncem zástavby a neumožňuje napojení části obce včetně průmyslových znečišťovatelů. Byly proto zkoumány další varianty umístění technologie pro čištění odpadních vod z katastru Kokonína. V minulosti byly varianty navrženy do územního plánu, přitom se počítalo s tím, že samotná ČOV by mohla být umístěna až pod zástavbou na samé hranici existující zástavby pod plynárnou, ale již na katastru města Rychnov u Jablonce. O možnosti této výstavby došlo ke shodě mezi oběma městy a počítá se i s eventuálním odkoupením potřebného pozemku a vlastník je ochoten jej prodat. Dnes navržený stav ale toto řešení nepodporuje a volí levnější, nicméně méně funkční variantu na parcele 106 a okolí, s kratším kanalizačním přivaděčem.

K navrženému řešení se kriticky postavilo Občanské sdružení Kokonín o.s., které prosazuje další z navržených variant.

 

A. Kokonín u točny a zastávky MHD

Jedná se o plánovanou variantu v dolním Kokoníně, na parcele p.č. 106, proti výrobnímu areálu společnosti IMP. Parcela je ve výrazné sníženině pod silnicí. V prostoru dnešní autobusové zastávky je navržena oddělovací komora se samostatným obtokem do Mohelky. Výhodou řešení zde je pouze to, že projekt je již připraven. Nevýhodou je, že tento projekt nedokáže zachytit a vyčistit řadu odpadních vod od obyvatel dolní části Kokonína.

 

B. Pod plynárnou Kokonín

Jedná se o parcelu 2715 na k.ú. Rychnov u Jablonce nad Nisou, na hranici s k.ú.Kokonín. Je umístěna těsně pod bývalou plynárnou v blízkosti toku Mohelky. Do tohoto místa by bylo možno gravitačně přivést všechny vody z Kokonína, a to včetně vod z dnešního Termotronu (cca 20 osob). Tato parcela je podle platného územního plánu určena jako pozemek pro ČOV, což je potvrzeno dopisem MÚ Rychnov u Jablonce ze dne 3.10.2011 včetně mapové přílohy. Do tohoto místa je možno přivést také odpadní vody ze zbytku Dolního Kokonína, ze závodu IMP (cca 200 osob), Bižuterie (15 osob) a sídliště Holasův kopec – příměstské bydlení smíšeného typu s celkem asi 350 osobami dle územního plánu. Celkem tedy asi 585 EO. Zde umístěná ČOV by byla efektivnější.

 

C. Na ČOV Rychnov u Jablonce

Tato varianta vyžaduje podstatně menší investiční náklady na technologii, ale je dražší tím, že se musí postavit cca 3 km přivaděče v blízkosti toku Mohelky. Přivaděč pro tuto variantu by byl veden z prostoru pod plynárnou dál podél silnice, mezi silnicí a tokem Mohelky až do Rychnova, kde je v Pulečném koncová šachta kanalizace pro možné budoucí napojení této nebo jiné kanalizace. Lze očekávat profil DN 300 nebo DN 400 v kamenině, spád je velmi dobrý. Odváděl by stejné vody jako varianta B. Jest otázkou, co bude dlouhodobě výhodnější.

Je možno předpokládat, že jako nejlepší a doporučené řešení současného stavu by bylo možno označit výstavbu ČOV ve variantě B – pod plynárnou, avšak současně s rekonstrukcí kanalizace a přechodem na důsledně oddílný systém. Ten je ale nutný v každém případě. Je však třeba připravit Studii proveditelnosti pro období cca 30 let výhledu, ve které budou zhodnoceny všechny tři varianty dopracované podle připomínek uvedených v tomto posudku.

Ing. Jiří Klicpera CSc.,

Znalec v oboru Vodní hospodářství, člen Asociace pro vodu ČR.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky