Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman Martin Půta navštívil polské velvyslanectví v Praze

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 07. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Rozvoj česko-polské přeshraniční spolupráce był ve středu 3. července hlavním tématem setkání mezi Chargé d'affaires Antoniegem Wręgim a hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou. Oba si v Praze na polském velvyslanectví vyměnili poznatky o nejdůležitějších česko-polských otázkách. Řešili spolu zejména situaci ohledně plánovaného rozšiřování hnědouhelného dolu Turów. Dalším tématem diskuze byla i dlouhodobá spolupráce mezi Dolnoslezským vojvodstvím a Libereckým krajem v oblasti infrastruktury, turistiky či sportu.

„Hlavním tématem byla situace kolem plánovaného rozšiřování hnědouhleného dolu Turów, které má negativní dopady na české území. Pana Chargé d'affaires jsem informoval o tom, že Liberecký kraj požádal o zrušení rozhodnutí zastupitelstva Bogatynia, které schválilo svůj územní plán bez našich připomínek. Domníváme se, že byl schválen nezákonně a porušuje mezinárodní smlouvy. Zmínil jsem se také o tom, že je Liberecký kraj v případě nutnosti rozhodnutý obrátit se v této otázce na polský nebo mezinárodní soud. Požádal jsem pana Chargé d'affaires, aby při použití oficiální diplomatické cesty informoval polské ministerstvo životního prostředí o tom, že v České republice jsou kroky, ve kterých není přihlíženo k názorům české strany, vnímány značně negativně,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Dalším tématem schůzky bylo i 15 let spolupráce mezi Dolnoslezským vojvodstvím a Libereckým krajem. Diskuze se týkala především hodnocení společných projektů. Libereckému kraji se společně s Dolnoslezským vojvodstvím například povedlo revitalizovat železniční tratě na trase Szklarska Poręba – Harrachov. Z nedávných projektů nelze opomenout ani rekonstrukci 65 kilometrů silnic v rámci akce Od zámku Frýdlant k zámku Czocha. Jednalo se o největší projekt v programu česko-polské příhraniční spolupráce za téměř 208 milionů korun.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky