Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hejtman Martin Půta: S Českolipskou nemocnicí samozřejmě počítáme

08. 02. 2013

Realizaci projektu „Zateplení českolipské nemocnice“, který se stal předmětem mimořádného mediálního zájmu, vnímám osobně jako důležitý krok nejen z pohledu zlepšení stavu budov nemocnice, ale také jako důležitý signál pro obnovení důvěry zaměstnanců k majiteli, tedy Libereckému kraji.

Koalice Starostů pro Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj zdědila českolipskou nemocnici ve stavu, kdy je do ní nutné investovat přibližně 350 mil. Kč, aby bylo možné zajistit základní provoz v nejbližších pěti letech. Jednoznačně deklaruji, že s nemocnicí jako klíčovým zdravotnickým zařízením kraj počítá a udělá maximum pro to, aby se její situace začala zlepšovat. V současné mediální bouři a po osmdesáti dnech fungování nové krajské vlády je po nás (s trochou nadsázky) požadováno, aby práce na projektu zateplení začaly nejpozději ihned, ačkoliv je zřejmé, že to, už jen z důvodu nepřipravenosti realizační dokumentace, prostě není možné. Musím jasně říct, že právě předchozí krajská koalice ČSSD a KSČM, která se dnes na problémech nemocnice zviditelňuje, nebyla na konci svého čtyřletého funkčního období schopna financování projektu zajistit.

Nové vedení Libereckého kraje je připraveno, v rámci změny rozpočtu, jež by měla být projednána v březnu 2013, vyčlenit na tuto akci částku 50 mil. Kč. Osobně preferuji financování bez úvěru, u něhož by jen úroky dosáhly výše cca 40 mil. Kč a přinesly tak další zátěž krajského rozpočtu. Jako Rada hledáme a budeme dál hledat úspory i v projektu samotném.

S plným vědomím odpovědnosti za stav a další fungování nemocnice musím uvést, že se rozhodně nepodepíši pod žádnou smlouvu, která nevzejde z férové a otevřené soutěže. V pondělí 11. února 2013 budu problematiku projektu zateplení projednávat s ředitelkou Státního fondu životního prostředí Ing. Radkou Bučilovou. Zastupitelstvo LK se bude českolipskou nemocnicí zabývat 26. února 2013 na svém zasedání. V žádném případě se nechystám mluvit managementu do vnitřního fungování nemocnice nebo zajišťování zdravotní péče. Žádám ale její vedení i zaměstnance o pochopení pro kroky rady kraje, které směřují k zahájení realizace projektu ještě v letošním roce a zároveň naplňují principy zodpovědného nakládání s veřejnými prostředky.

Jsem přesvědčený, že se mi projekt zateplení podaří dotáhnout do úspěšného konce, a to za podmínek, které budou výhodnější jak pro kraj, tak pro nemocnici. S autory všech mediálních výstupů z poslední doby se těším na shledanou při zahájení stavebních prací v českolipské nemocnici na podzim letošního roku.

 

Martin Půta

hejtman Libereckého kraje (SLK)

Šírová Květa
kveta.sirova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624