Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hejtman navštívil lankdreis Löbau – Zittau

26. 07. 2005
[id:2995|autor:Jiránková Věra Mgr.|email:vera.jirankova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 306|mobil:|aktualizace:]

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan navštívil představitele sousedního územního celku landkreisu Löbau – Zittau, který se nachází ve Svobodném státě Sasko a který úzce sousedí s Libereckým krajem.

Hejtman se setkal s Günterem Vallentinem, aby si vzájemně vysvětlili fungování a kompetence obou samosprávných celků. Na základě toho se pak dá hovořit o možné spolupráci mezi oběma regiony.

 I když landkreis Löbau – Zittau nemůže být vzhledem ke  své velikosti a kompetencím rovnocenným partnerem pro Liberecký kraj, umím si představit, že bychom mohli nalézt oblasti, ve kterých bychom si alespoň vyměňovali zkušenosti. Například mne mile překvapilo, že landkreis je spoluvlastníkem soukromé společnosti, která zajišťuje zpracování odpadů na jeho území.  Může tak ovlivňovat tuto problematiku a zároveň z ní získat finanční prostředky do svého rozpočtu. To rovněž platí i v oblasti zdravotnictví,“ řekl hejtman Petr Skokan.

Jelikož se Liberecký kraj neustále potýká s problematikou zanedbanosti krajských silnic, zajímal se hejtman i o to, jak správu a údržbu svých komunikací zajišťuje náš soused. „V tomto směru našim sousedům závidím, neboť ze státu jim přichází spoustu peněz za účelem zkvalitňování silniční sítě. V pravidelných ročních dotacích jim stát přispívá 3.400 Eur na 1 km silnice. Bohužel, my si tuto problematiku musíme vyřešit svými silami a na velkou zanedbanost silniční sítě si půjčit nemalé finanční prostředky,“ dodal hejtman.

Nejen z tohoto setkání, ale i z probíhající spolupráce, kterou má Euroregion Nisa v oblasti Krajiny podstávkových domů a kterou si představitelé landkreisu velice pochvalují, plyne, že oba regiony mohou kvalitně a s konkrétními výsledky v určitých oblastech spolupracovat. Nicméně to nemění skutečnost, že Liberecký kraj potřebuje na německé straně většího partnera. Proto hejtman Petr Skokan předloží radě a zastupitelstvu kraje návrh na oficiální spolupráci s Vládním prezidiem Dresden. Od této dohody pak kraj očekává kooperaci na velkých projektech jako je Regiotram Nisa či silniční napojení R35.

Jiránková Věra Mgr.
vera.jirankova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 306