Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman navštívil Žandov

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 04. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Hejtman Martin Půta zavítal ve čtvrtek 28. března v rámci svých tradičních cest po kraji do Žandova. Po úvodním setkání se starostou Zbyňkem Polákem navštívil firmy Sauer a Hoerbiger Žandov, místní základní a mateřskou školu, kostel v Horní Polici, uměleckou školu či hasičskou zbrojnici. Zúčastnil se i besedy s občany v Kulturním domě Koruna, zahájil koncert ke Dni učitelů a na závěr dne odvysílal živý přenos na facebookových stránkách kraje.

V budově radnice přivítal hejtmana starosta města Zbyněk Polák, který provedl Martina Půtu programem celého dne. „S panem starostou jsme probrali konkrétní problémy. V rámci Hejtmanského dne jsem navštívil Žandov naposledy v dubnu roku 2016. Jsem rád, že se některé záležitosti posunuly kupředu. Jako příklad mohu uvést vybudování opěrné zdi v Horní Polici. Mám radost, že jsme již mohli projet kolem její nové podoby,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V dopoledních hodinách společně navštívili místní firmy Sauer Žandov a Hoerbiger Žandov. První z nich se zabývá výzkumem, vývojem a výrobou kompresorů a prodejem strojírenských výrobků, Hoerbiger Žandov pak opravami čerpadel a kompresorů, náhradních dílů a výzkumem či vývojem v oblasti přírodních a technických věd. Obě firmy nabízejí dobré pracovní příležitosti pro uchazeče o zaměstnání. „Společnosti zaměstnávají dohromady přes 300 lidí. Myslím si, že právě takovéto malé firmy jsou důležité pro ekonomický vývoj nejen měst, ale i celé České republiky,“ dodal hejtman Půta.  

Před obědem v prostorách místní základní a mateřské školy se hejtman a starosta společně zúčastnili besedy se žáky IV. třídy. Dotazy dětí byly různorodé, zajímaly se i o osobní život Martina Půty či o plánované rekonstrukce krajských silnic.

Odpoledne Martin Půta a Zbyněk Polák přejeli do nedaleké Horní Police, aby si prohlídli práce na obnově areálu poutního kostela Navštívení Panny Marie. Areál je národní kulturní památkou. Jeho obnova se připravovala už od roku 2015. V současné době je kostel, přilehlý ambit i zvonice v havarijním stavu. Kraj dá na opravu milion korun.

Po návratu do Žandova byla dalším bodem programu návštěva základní umělecké školy a hasičské zbrojnice, na kterou navázala beseda s občany Žandova v Kulturním domě Koruna. Lidé se především zajímali o rekonstrukce silnic, zajištění lékařské péče či o vybudování silničních označníků.

Před živým facebookovým přenosem z ředitelny umělecké školy se hejtman zúčastnil koncertu ke Dni učitelů, který se konal, stejně jako beseda s občany, v Kulturním domě Koruna.

„Těší mě, že jsme během návštěvy mohli prodiskutovat spoustu záležitostí, na které bychom jinak neměli čas během menších jednání. Martin Půta se o dění v obcích zajímá a nejsou mu problémy lhostejné,“ uzavřel starosta Žandova Zbyněk Polák. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky