Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman ocenil záslužnou medailí šest válečných veteránů

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 05. 2015 11:34

Sdílet článek

U příležitosti 70. výročí osvobození Československa ocenil hejtman Libereckého kraje Martin Půta veterány z druhé světové války, kteří žijí na území kraje. Těm, kteří se zasloužili o svobodu naší země, předal Záslužné medaile IZS I. stupně. Slavnostní akt se uskutečnil 8. května v prostorách Severočeského muzea v Liberci.

O udělení medailí rozhodla na návrh hejtmana Bezpečnostní rada Libereckého kraje.

Youtube video

 

Hejtman Martin Půta ve svém projevu zdůraznil, že si naše hrdiny musíme připomínat. Oceněným poděkoval za jejich nesmírnou statečnost a odvahu v bojích při osvobození. Záslužnou medaili IZS Libereckého kraje I. stupně poté předal šesti válečným veteránům z období 2. světové války.

brig. gen. v. v. Stanislavu Hněličkovi
za statečnost a hrdinství v bojových operacích při výkonu služby v Západní armádě v průběhu 2. světové války

pplk. v. v. Josefu Vyletělovi
za osobní statečnost a odvahu v bojích při osvobození Československa

mjr. v. v. Milanu Kulíkovi
za statečnost v bojových operacích při výkonu služby v Západní armádě v průběhu 2. světové války

npor. v. v. Alexandru Hronovi
za osobní statečnost a odvahu v bojových operacích v průběhu 2. světové války

Mgr. Františku Herclovi
za účast v domácím odboji v době jeho studií

Vladimíru Vaňousovi
za osobní statečnost v bojích proti fašismu

Válečným veteránům byly současně za účasti konzula Ruské federace Igora Melnika předány také pamětní medaile 70. výročí Vítězství ve Velké vlastenecké válce 1941 – 1945. Generální konzulát Ruska v Karlových Varech vyznamená v rámci oslav dle nařízení prezidenta Ruské federace V. V. Putina české veterány, kteří se zúčastnili bojů a partyzánského hnutí na Východní frontě. V Karlovarském konzulárním obvodu (Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj) žije 85 takových veteránů. Z rukou Igora Melnika tak státní medaile převzali npor. v. v. Alexandr Hron, pplk. v. v. Josef Vyletěl, Ludvík Šablatúra a Vladimír Vaňous.

Na závěr slavnostního obřadu, který v jeho průběhu zpříjemnilo vystoupení dětského pěveckého sboru Vrabčáci pod vedením Pavla Žura, zazněla česká a ruská hymna.

Dopoledne se hejtman Martin Půta zúčastnil ještě pietního programu v libereckých kasárnách, kde položením květin uctil památku padlých vojáků.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky