Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman podporuje zvýšení odměny členů okrskových volebních komisí

Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 08. 2014 15:33
  • Rozvoj

Sdílet článek

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta podporuje iniciativu starostů z Libereckého kraje, kteří znovu upozornili na problém s odměňováním členů okrskových volebních komisí. Pokud se totiž v daném volebním obvodu při souběhu voleb koná i druhé kolo voleb do Senátu, činí příplatek k odměně za minimálně 15 hodin práce navíc pouhých 200 Kč.

S přetrvávajícím problémem se starostové obrátili dopisem na ministra financí Andreje Babiše a ministra vnitra Milana Chovance. Také hejtman LK Martin Půta požádal oba ministry o podporu změny legislativy v této věci.
„Za starosty z Libereckého kraje stojím a s jejich požadavkem se ztotožňuji. Jsem přesvědčený, že vyhlášku ministerstva vnitra č. 233/2000 Sb., která výši odměn upravuje, je skutečně potřebné změnit. Úprava podle mého názoru nevyžaduje legislativně komplikovanou změnu, a ani není nijak finančně náročná,“ uvedl hejtman Martin Půta s tím, že o problematice se diskutuje opakovaně na různých úrovních minimálně od minulého roku. Ke změně ale dosud nedošlo.

Jestliže by argumentem pro zachování stávající výše odměn měly být zvýšené nároky na státní rozpočet, je podle hejtmana správné hledat na druhé straně úspory. A to tak, že budoucí volby proběhnou jen v jediném dnu, což je obvyklé ve většině států EU a bude možné hlasovat rovněž elektronicky či korespondenčně.

S ministrem financí hejtman zmíněnou nevyváženost odměňování za práci ve volebních komisích konzultoval. Také on s úpravou v zásadě souhlasí, a  podporuje to, aby příslušná novela nabyla platnosti ještě před podzimními volbami do zastupitelstev obcí a Senátu.
„Domnívám se, že změna vyhlášky přispěje k vyššímu zájmu občanů o práci v okrskových volebních komisích, zejména v menších obcích, a tím i k bezproblémovému a důvěryhodnému průběhu samotných voleb,“ doplnil hejtman Martin Půta.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky