Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hejtman řídil nové vozidlo dobrovolných hasičů v Bukovině

31. 08. 2009
[id:8637|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman LK Stanislav Eichler (za volantem), velitel Sboru dobrovolných hasičů v Bukovině u Čisté Jiří Ježek, starosta obce Jiří Hanousek a starosta místní SDH Vladimír Dlabola byli prvními pasažéry nového požárního vozidla Iveco, ke kterému hejtman předal klíčky v sobotu Na slavnostním křtu.

Plně vybavené vozidlo nahradilo již dosluhující skříňový automobil Robur, který si v roce 1980 místni hasiči svépomocí přestavěli na speciální požární vůz.

„I pro mne je svátkem a potěšením, že mohu jednotce Sboru dobrovolných hasičů v Bukovině u Čisté po dlouhých třiceti letech předat nové, moderní požární vozidlo. Měli jste velkou trpělivost, když poslední automobil značky Robur jste dostali v roce 1980 a ještě jste si jej museli sami přestavět, aby mohlo být využíváno pro vaši činnost.

Liberecký kraje ze svého fondu požární ochrany uvolnil 400 tisíc korun, a je dobré, že se na zakoupení moderního vozu Iveco se částkou takřka 300 tisíc korun podílela i obec, což svědčí o dobré spolupráci,“ uvedl hejtman.

“Vážím si práce všech dobrovolných i profesionálních hasičů, kteří své umění předvádějí denodenně v terénu, což potvrdili i po nedávných přívalových deštích a vichřicich, kdy byli v těžkých situacích oporou starostů a vedení obcí a měst. Proto je pro mne a pro celou Radu LK podpora práce doprovolných hasičů, kteří jsou mnohdy v obcích svou obětavou prací jedinou hybnou silou společenského, kulturního a sportovního života,  priotitou kraje.

Nedávno  například kraj uvolnil částku půl miliónu korun na činnost Krajského sdružení SDH Čech Moravy a Slezska v Libereckém kraji.

Je rovněž neuvěřitelné, že ze 187 obyvatel vaší obce je 87 členů  vašeho sboru a že se staráte také o děti a mládež.

Přeji vám, aby nový automobil sloužil ku prospěchu hasičů a obce a abyste jej co nejvíce využívali zejména pro přípravu a požární soutěže a jen vyjímečně v něm vyjížděli ke skutečným požárům,” dodal.

 Sbor dobrovolných hasičů v Bukovině u Čisté čítá k dnešnímu dni 87 členů, z toho 48 mužů, 21 žen a 16 dětí.

„Podoba vozidla Robur, který se po 41 letech chystá do důchodu, a s nímž se po 28 letech služby pro náš sbor trochu nostalgicky loučíme, se za těch 28 let nezměnila. Věřím, že o nové požární vozidlo se budeme starat opět tak vzorně, třeba ještě lépe. V každém případě slibuji, že peníze byly vynaloženy účelně pro zabezpečení akceschopnosti výjezdové

jednotky obce a vůz bude prospěšný i por Integrovaný záchranný systém okresu Semily,“ řekl starosta a na závěr ocitoval moudrý výrok bratra Arnošta Prokeše, jednatele místního sboru z počátku minulého století:

„Kéž pochopí veškeré občanstvo, ten vznešený ideál, dobrovolného hasičstva – pomoci každému, když dravý živel zničiti chce, co po desetiletí se pracně budovalo.

 První pomoc každému, kdo trpí v bolestech, by srdce zraněné zas tou pomocí pookřálo. Hasičství, toť pravé lidství, hasičství, toť vznešený je úkol člověka“.

Slavnostního křtu se také zúčastnili mjr. Pavel Viták, vrchní komisař a vedoucí oddělení IZS a služeb HZS v Semilech, Miloslav Miksánek, starosta OSH v Semilech, npor. Roman Kouba, velitel stanice HZS v Jilemnici, Ladislav Jiřička, starosta hasičského okrsku Studenec, Jiří Ulvr, starosta obce Studenec, a Josef Dejmek, starosta obce Svojek.


 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302