Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman se podrobně seznámil s rozsahem opatření v Novém Boru

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 25. 08. 2015 13:10

Sdílet článek

V souvislosti se znečištěním vody a zdravotními obtížemi obyvatel Nového Boru a Okrouhlé dnes hejtman Libereckého kraje Martin Půta jednal s novoborským starostou Jaromírem Dvořákem. Důvodem jeho návštěvy bylo podrobné seznámení se s aktuální situací a nabídka případné pomoci ze strany kraje.

Podle starosty města se první problémy začaly objevovat v pátek odpoledne. Po potvrzení nákazy se starosta okamžitě spojil s Krajskou hygienickou stanicí LK, složkami integrovaného záchranného systému, vodárenskou společností a telefonicky informoval hejtmana.

Město reagovalo okamžitě, přijalo hned několik opatření a doporučilo obyvatelům preventivně používat převařenou a balenou vodu. Po lokalizaci postižených míst všemi možnými prostředky informovalo občany o mimořádné situaci, do schránek rozneslo informační letáky a ve spolupráci s dodavatelem vody pomocí 14 cisteren zajistilo rozvoz vody.

Na dnešní pracovní schůzce byla přítomna také zástupkyně Krajské hygienické stanice v České Lípě Pavla Procházková, která konstatovala, že nositelem potvrzené infekce noroviry je s velkou pravděpodobností voda.

„Nyní je důležité vzniklou situaci napravit, najít zdroj znečištění a vyšetřit, kdo nese odpovědnost za zdravotní potíže našich občanů. V této souvislosti jsme již podali trestní oznámení na neznámého pachatele,“ uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Objasnit zdroj, způsob přenosu onemocnění a stanovení protiepidemických opatření k zabránění dalšího šíření by mohl pomoci dotazník Krajské hygienické stanice LK, který je distribuován do poštovních schránek a je také k dispozici na městském úřadě i webových stránkách města.

„Pro obyvatele je to nepříjemná a mimořádná situace. Od propuknutí infekce ji město aktivně řeší a ve spolupráci s hygienickou stanicí a vodárenskou společností přijalo maximální opatření, se kterými jsem se dnes přímo v Novém Boru seznámil. V současné době je iniciované jednání hejtmanů s hlavním hygienikem. Jedním z témat, o kterém jsem hovořil i se starostou Jaromírem Dvořákem, může být úprava pravidel tak, aby bylo přesně určeno, kdy a při jakém počtu by měli lékaři neprodleně informovat obce a kraj o podezření nákazy,“ řekl po schůzce hejtman LK Martin Půta.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky