Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman si prohlédl nový vlak Stadler Regio Shuttle RS1

Šírová Květa

  • 27. 10. 2011 10:17

Sdílet článek

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler si dnes v předstihu prohlédl nový vlak Stadler Regio Shuttle RS1. Při prohlídce vlaku a zkušební jízdě po libereckém nádraží jej doprovázel Jindřich Berounský.

„Motorový vůz byl zakoupen s příspěvkem z ROP NUTS III Severovýchod a je určen pro regionální dopravu Českých drah, a.s. v Libereckém kraji – Jizerskohorská dráha. Vlak je o poznání lepší než dosavadní soupravy, které přepravují cestující po našem kraji. V jednom vagonu si sedne 77 cestujících a je zde místo i pro přepravu kol, takže se nebudou muset přidávat speciální vagóny pro zajištění přepravy kol. Oficiálně bude vlak předán do provozu 4. listopadu,“ sdělil dojmy z první jízdy hejtman Eichler.

Předání prvního vlakového vozidla Stadler Regio Shuttle RS1 se koná 4. listopadu od 10 hodin v železniční stanici Liberec na třetím nástupišti za účasti náměstka hejtmana LK pro dopravu Martina Seppa (ČSSD) a představitelů Českých drah, s.p.

Motorový vůz je určen pro provoz osobních vlaků v oblasti Jizerskohorské železnice, jejíž provoz bude zahájen se změnou jízdních řádů od 11. prosince letošního roku.

V Libereckém kraji bude provozováno celkem 16 nových motorových vozů typu Stadler RS-1. Nasazovány budou na následujících tratích Liberec – Tanvald – Harrachov (všechny vlaky), Liberec – Frýdlant – Černousy (do Černous všechny vlaky, do Frýdlantu většina – výjimku tvoří posilové vlaky ve špičkách pracovních dní), Liberec – Raspenava – Bílý Potok (všechny vlaky), Liberec – Frýdlant – Nové Město pod Smrkem – Jindřichovice pod Smrkem (jen dopoledne v pracovních dnech a celodenně o víkendu).

V rámci Jizerskohorské železnice budou Stadlery nasazeny na všechny vlaky vyjma posilových spojů Liberec – Frýdlant, pokračujících do Nového Města / Jindřichovic a vyjma vlaků na trati Smržovka – Josefův Důl.

Vlaky budou provozovány modernizovanými jednotkami Regionova, speciálně vyrobenými pro Liberecký kraj a vybavenými několika drobnými zlepšeními oproti sériově dodávaným jednotkám. Cestující na jmenovaných tratích se tak mohou těšit na nabídku nízkopodlažních spojů umožňujících rozšířenou přepravu spoluzavazadel včetně jízdních kol. Všechny vlaky budou též vybaveny vnějším i vnitřním digitálním displejem. Samozřejmostí jsou nová ergonomická sedadla pro vyšší komfort cestování. Všechna výše uvedená nová vozidla mají České dráhy dostat od výrobců nejpozději v prosinci tohoto roku.

Společným cílem společnosti KORID LK a Libereckého kraje je novou, kvalitní službou se všemi moderními prvky 21. století oslovit i cestující, kteří se dosud vlakům z různých důvodů vyhýbali a nabídnout jim vhodnou alternativu přepravy.

Ve zkušebním provozu s cestujícími budou nové vozy jezdit už 4.11. Jejich náběh do provozu bude postupný, od 11. prosince by ale již měly jezdit všude kde je to smluvně garantováno.Další vozidla Stadler RS1 by měla přicházet postupně, přibližně po jednom týdně.

V kraji už je i první vylepšená Regionova - pro posilové vlaky a trať Smržovka - Jos.Důl.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky